În perioada 1-8 martie, capital.ro şi-a propus să vă prezinte în fiecare zi, câte o femeie de succes. Veţi afla detalii mai puţin ştiute despre persoane care au reuşit în cariera de antreprenor. Sau au ajuns stăpâne peste companii de miliarde de euro. Femei care au câştigat pariul cu prejudecăţile. Femei care nu sunt fragile, ci sunt stăpâne pe propriul destin şi care au reuşit prin munca, inteligenţa şi prin forţele proprii.

capital.ro încearcă să demonstreze că succesul unei femei nu se măsoară în numărul de zero-uri din contul prietenului sau al bărbatului şi nici în numărul de apariţii în paginile tabloidelor.

„Subiectul” din prima zi a campaniei capital.ro este Aura Tatu. Nu are conturi de milioane de euro (încă) şi nici nu este şefă la vreo multinaţională. Şi-a pornit, însă, propria afacere într-un domeniu extrem de neconvenţional. Dacă cineva v-ar fi spus acum 5 ani că se pot face bani din „lumile virtuale”, aţi fi zis că aveţi în faţă un  nebun…

Afaceri în Second Life

Aura a reuşit: a dezvoltat Bucureştiul Virtual din Second Life, unde încep să se întâmple lucruri – se organizează evenimente, baluri, petreceri – şi a convins companii mari de pe piaţa autohtonă să-şi deschidă birouri acolo: BCR, CMU (Centrul Medical Unirea), după ce primele iniţiative le-a avut, în 2007, cu revista FHM şi cu compania Neogen.

Sediu BCR Sediu CMU
0-48416-bcrsl.jpg 0-48417-cmu.jpg

„În 2005, am descoperit Second Life şi, după 2 săptămâni eram decisă să-mi dezvolt un business în zona asta. Am început timid, cu diverse activităţi online, mai precis evenimente şi community building, apoi am început să stăpânesc uneltele de creaţie studiind nopţi intregi cu tutorialele în faţă”, îşi aminteşte Aura de începutul afacerii axate pe platforma Second Life.

„În 2007, am făcut pentru Neogen primul birou românesc în Second Life şi pentru FHM lansarea unei ediţii speciale 3D. Ulterior, am început să lucrez pentru câteva firme străine, în echipă, pe partea de creaţie 3D, iar în 2008 am avut ocazia să văd ce înseamnă un proiect de anvergură ce-şi propunea replicarea în Second Life a mai multor locaţii reale din Roma. Atunci m-am decis să fac ceva românesc şi asa s-a născut ideea Virtual Bucharest”, continua Aura.

Având la bază o comunitate de peste 60.000 de useri activi şi tranzacţii de circa 10 milioane de linden-dolari, în creştere continuă, afacerile din Second Life n-au fost până acum afectate de criză.

Secretele succesului: un caracter băieţos, experienţă şi imaginaţie

0-48418-laracroftflying.jpgPersonajul care o reprezintă pe Aura Tatu în afacerile de pe Second Life este Lara Croft (personajul principal din filmul şi seria de jocuri Tomb Rider). „Caracterul băieţos” este una din trăsăturile pe care Aura nu şi le neagă: „Da, am fost un copil tare băieţos. Dacă Lara Croft ar fi existat pe-atunci, sigur ar fi fost idolul copilăriei mele. Aşa a devenit imaginea mea proiectată în mediul 3D”.

Dar care din trăsăturile atribuite în general „femeilor” au ajutat-o în afacere? Aura spune că pasiunea pentru desen. Şi abilitatea de a învăţa repede.

„E adevarat că zona de programare este dominată de barbaţi, însă există platforme unde ţi se pun la dispozitie uneltele necesare pentru a crea fără să ai nevoie de cunoştinţe aprofundate de programare. Second Life este una din ele. Şi, surprinzator, numărul de antreprenori-femei pe aceasta platformă este ceva mai mare faţă de cel al bărbaţilor. Vorbim de o platformă foarte vizuală ce are încorporate unelte de creaţie destul de logice, limbajul de programare este destul de simplu, uşor de înţeles pentru oricine. Mi-a plăcut de mică desenul, am urmat în paralel cu liceul cursurile şcolii de artă grafică din Braşov. Mi-aş fi dorit să fac o facultate de artă, dar mi-a fost teamă să nu devin un „artist flămând” (n.r. râde). Am ales facultatea de filologie pentru că îmi plăcea engleza şi ca să „am o patalama la mână” (vorba mamei), dar n-am profesat niciodată”, susţine Aura Tatu.

De la asistent manager la marketing manager în multinaţională

Pe lângă afinitatea pentru grafică, şi experienţa acumulată a ajutat-o pe Aura să abandoneze statutul de salariat pentru cel de antreprenor.

A început ca secretară, apoi ca asistent manager – post din care a învăţat tot felul de lucruri despre administrarea unei firme. Îşi aminteşte că în 1999 a văzut un anunţ care anunţa venirea în România a revistei „Cosmopolitan”. Şi-ar fi dorit să scrie acolo. „Mi-am trimis CV-ul, deşi nu aveam experienţa de lucru într-o redacţie. M-au selectat ca assistent manager. În primul an m-am ocupat de tot ce înseamna partea administrativă, apoi şefii mei mi-au lansat provocarea de a învăţa marketing. Au urmat 5 ani frumoşi în care trustul a crescut, şi eu odată cu ei. M-am ocupat de marketing pentru diverse alte titluri din grup (Mami, FHM, Story, TV Story etc) câştigând experienţă pe principiul „learning by doing” şi, bineînţeles, prin schimbul de „best practices” cu reţeaua internaţională”.

Ce a câştigat abandonând statutul de salariat pentru cel de întreprinzător? În primul rând, face ceea ce-i place. În al doilea rând, este propriul ei şef şi-şi stabileşte singură programul.

Asta nu înseamnă că munceşte mai puţin. „Programul meu de lucru nu este unul clasic, de la 9 la 5 cu weekenduri libere. Am perioade în care lucrez 10-12-14 ore pe zi, de luni până duminică, după care îmi iau vacanţe în care nu mă ating de Internet”, mărturiseşte Aura.

Cum se lucrează pentru Second Life. Aura spune că a lucrează în echipă şi cu oameni din străinătate. Iar „şedintele” pentru proiecte au loc, de obicei, tot în mediul virtual, seara, când se stabileşte ce are de făcut fiecare.

„Cu echipa din Second Life, ne vedem în general seara, dacă avem de lucru la un proiect. Stabilim iniţial ce avem de făcut şi apoi fiecare îşi face partea în funcţie de timpul disponibil şi de inspiraţie”, explică antreprenoarea din lumea virtuală. De obicei, n-ajunge să adoarmă mai devreme de 4-5 dimineaţa. Iar primul lucru pe care-l face când se trezeşte este să verifice e-mailurile şi dacă e nevoie, să rezolve treburile urgente. Apoi urmează câteva ore de sport: sală, alergat sau înot. Recunoaşte că programul de lucru îi începe destul de târziu. Despre întâlniri şi şedinţe, Aura spune că de multe ori rezolvă problemele pe email. Dar, dacă este nevoie, preferă să-şi programeze întâlnirile după-amiaza.

INTERVIU FLASH

capital.ro: Cum îţi organizezi timpul? Pe o agenda de hârtie sau cu ajutorul unui gadget?

Aura Tatu: Folosesc o agendă pe hârtie.

capital.ro: Care este marca de parfum preferată?

Aura Tatu: Allure de la Chanel. Îl folosesc de vreo 6 ani şi cred că mă reprezintă.

capital.ro: Cum sunt văzute femeile în calitatea de antreprenor? Te-ai lovit de atitudini misogine?

Aura Tatu: Mi s-a întâmplat deseori să nu fiu luată în serios. Nu ştiu dacă din cauză că sunt femeie sau datorită faptului că platforma Second Life pe care lucrez este deseori percepută ca un joc. Poate şi pentru că vorbesc cu pasiune despre ceea ce fac şi probabil pentru un non-user e mai greu de înţeles. Cred că în România, gradul de misoginism e mai mare, însă nu mă afectează. Oamenii cu care lucrez nu sunt misogini.

capital.ro: Dintre partenerii de afaceri – lucrezi mai bine cu femei sau cu bărbaţi?
Aura Tatu: Lucrez la fel de bine cu femei şi cu bărbaţi deopotrivă, important e să fim pe aceeaşi lungime de undă şi să comunicăm.

capital.ro: Ai vreun manager model?
Aura Tatu: Philip Rosedale, cel care a imaginat platforma Second Life acum 10 ani. A crezut în idea lui chiar şi atunci când i se închideau uşile în nas sau i se spunea că este o utopie. A format şi a inspirat o echipă de oameni alături de care şi-a dus ideea mai departe, a adus bani de-acasă să-şi susţină visul, a instaurat un sistem de lucru în care fiecare îşi alege proiectul pe care vrea să-l dezvolte. Cred foarte mult în libertatea de alegere a celui cu care colaborezi, în momentul în care începi să-i impui unui creativ să facă ceva, l-ai pierdut.

capital.ro: Care este cartea preferată? Si de ce?
Aura Tatu: Mă întorc des la „The Art of War” – Sun Tzu pentru principiile strategice valabile în orice situaţie, nu doar de business. Nu mă consider un om de afaceri, ci mai degrabă un artist pasionat de internet. Nu ştiu dacă am calităţi de manager, dar îmi place să cred că ştiu să motivez şi să inspir oamenii cu care lucrez. 

capital.ro: Cum se împacă viaţa personală cu cariera? Ți-ai planificat să ai un copil când ajungi într-un anumit punct cu viaţa profesională?
Aura Tatu: Nu mi-am fixat când să am un copil, dacă apare, va fi binevenit. Un copil îţi schimbă radical viaţa şi clar ar trece pe locul unu în topul priorităţilor. Cred în ideea de cuplu. Nu cred însă în instituţia căsătoriei în forma ei socială. Dacă doi oameni se iubesc cu adevărat nu au neapărată nevoie să semneze documente sau să-şi promită în faţa tuturor credinţă veşnică.