Într-un interviu acordat postului de radio Europe 1, François Baroin a adăugat că, pe lângă costurile pentru stat, băncile franceze şi companiile de asigurări care au active greceşti ar urma să înregistreze şi ele pierderi, însă a preconizat că aceste pierderi pot fi absorbite de instituţiile financiare franceze.

‘Dacă Grecia iese din zona euro, modelul său economic se prăbuşeşte şi nu mai există un sistem bancar, acest lucru ar costa Franţa 50 de miliarde de euro net, la care se adaugă obligaţiunile deţinute de bănci şi asigurări în portofoliile lor’, a spus François Baroin.

Întrebat dacă instituţiile financiare franceze vor supravieţui unei ieşiri a Greciei din zona euro, Baroin a spus: ‘Grecia, în sine, nu este o problemă mare, nu este un risc major pentru băncile noastre care vor putea să-l absoarbă. Ceea ce este foarte complicat de prognozat este impactul riscului de contagiune la alte state din zona euro asupra încrederii investitorilor chinezi, japonezi şi altora’.

François Baroin a fost ministru de finanţe în guvernul preşedintelui Nicolas Sarkozy, cel care a fost învins de Francois Hollande la recentele alegeri prezidenţiale. Baroin şi restul membrilor cabinetului şi-au depus demisia săptămâna trecută, dar vor asigura tranziţia până la numirea succesorilor lor.
SURSA: Agerpres