Cu toate că avem destule probleme cu vremea în România, astăzi trebuie să facem față și efectelor unei furtuni solare de proporții, anunță NASA.

Explozie în Soare, cu efecte majore pe Pământ

Un flux rapid geomagnetic provenit dintr-o furtună solară puternică atinge în prezent Pământul cu o viteză uriașă, de 600 de kilometri pe secundă și va continuă să bombardeze Terra, pentru încă 24 de ore, anunță specialiștii în cursul zilei de joi.

„Materialul gazos provine dintr-o gaură din regiunea sudică a Soarelui. Din fericire, nu se vor produce pagube majore pe Pământ de această dată”, a declarat dr. Tony Philipsde la Space Weaher.

Ce probleme pot cauza furtunile solare pe planetă

Specialiștii Agenției Americane a Oceanelor și Atmosferei spun că furtuna geomagnetică a fost generată de o explozie în zona sudică a Soarelui și ar putea produce fluctuații ale rețelelor de electricitate și interferențe în comunicațiile prin satelit.

De asemenea, fluxul de gaze ar putea afecta migrația păsărilor. Singurul loc de pe Pământ de unde se pot vedea cu ochiul liber efectele acestui fenomen este din emisfera sudică, unde furtuna solară va da naștere unor aurore boreale impresionante. Pasionații de astronomie pot vedea, în special, în emisfera sudică, Aurore Boreale, uimitorul fenomen care colorează cerul noaptea, în diferite culori impresionante, acolo unde vizibilitatea este bună.

Furtună de intensitate scăzută

Conform astronomilor furtună solară a fost încadrată în categoria G1, de intensitate scăzută, pe o scala cu cinci trepte. Trebuie menționat faptul că există un ciclu solar, care se întinde pe o perioada de 11 ani.

Din fericire pentru noi, fluxul geomagnetic este de intensitate scăzută și nu va provoca pagube majore pe Terra, dar NASA avertizează că ne apropiem de vârful actualului ciclu solar, care în 2025 va genera furtuni solare puternice care pot provoca daune considerabile pe Pământ în perioada următoare.

Sursă foto: NASA