Este vorba despre o fotografie cu sculptorul Constantin Brâncuşi şi companioana sa, Polaire, alături de un alt câine, realizată de Man Ray în 1890 la Paris. Imaginea a fost adjudecată la preţul de 14.000 de euro, la licitaţia unei colecţii de avangardă organizată, marţi seara, online de Artmark.

Totodată, o altă fotografie realizată de Wayne Miller – „Main et maillet de Brancusi” a fost cumpărată la 4.500 de euro.

Se pare că cel mai bine vândut lot al sesiunii a fost o mandolină pictată de Victor Brauner, la 47.500 de euro.

Între loturile adjudecate la preţuri ridicate s-au mai numărat lucrările „Sirena” de Victor Brauner – la 25.000 de euro, „Ţărănci spălându-se” de Max Herman Maxy – la 18.000 de euro, personalităţi Tzara de Tristan Tzara – la 9.000 de euro, nouă litografii „Micul Prinţ” realizate de Antoine de Saint-Exupery – la 15.500 de euro.

Polaire, muza lui

Sculptorul iubea animalele nepus de mult, astfel că, Polaire era prezent cu el la cele mai renumite cafenele și teatre și chiar la filme.

“Ea a devenit, în felul ei, o celebritate a frumuseții pariziene și prietenii întrebau mereu de ea în scrisorile lor”, scrie artistul și istoricul John Golding în Vision of the Modern (1994).

De-a lungul vieții sale, Polaire a fost fotografiată și pictată de mari moderniști, printre care Man Ray și Edward Steichen. Brâncusi însuși a pozat în numeroase ipostaze alături de ea. Într-o fotografie făcută de sculptor în atelierul său, în jurul anului1921, Polaire stă deasupra bazei unei lucrări neterminate, carea fost intitulată Chien de Garde.

Constantin Brâncuși s-a născut la data de 19 februarie 1876, în localitatea Hobiţa (judeţul Gorj) și s-a stins din viață la Paris, la data de 16 martie 1957.