IBM a precizat că va plăti firmei Globalfoundries Inc suma de 1,5 miliarde de dolari pentru ca aceasta din urmă să preia divizia de chipuri a IBM. Globalfoundries, companie deţinută de Mubadala Development, fondul de investiţii al Guvernului din Abu Dhabi, va prelua operaţiunile de producţie a semiconductorilor şi uzinele IBM din East Fishkill, New York şi Essex Junction, Vermont. În plus, Globalfoundries va deveni furnizorul exclusiv al IBM de semiconductori pentru servere în următorul deceniu.

Deşi IBM va plăti suma de 1,5 miliarde de dolari către Globalfoundries în următorii trei ani, grupul american a precizat că a decis să treacă o pierdere de 4,7 miliarde de dolari în rezultatele financiare pentru trimestrul al treilea, reprezentând toate costurile asociate cu vânzarea diviziei de semiconductori. Potrivit rezultatelor financiare, în trimestrul al treilea al acestui an profitul IBM a scăzut cu 99,6% până la 18 milioane de dolari, de la patru miliarde de dolari în perioada similară a anului trecut.

IBM este în prezent ultima mare companie din sectorul IT care are un ciclu întreg de producţie de la concepere la producţie şi comercializare. În ultimii ani, însă, grupul a renunţat la o mare parte din activităţile sale industriale pentru a se concentra pe servicii.

De exemplu, la începutul acestei luni, grupul chinez Lenovo Group Ltd a finalizat achiziţionarea diviziei de servere a IBM pentru 2,1 miliarde de dolari.

AGERPRES