Veolia afirmă că autorităţile lituaniene refuză să compenseze pierderile înregistrate de filialele sale Vilniaus Energija şi Vilniaus Litesko, pierderi înregistrate din cauza modificărilor legislative şi a reglementărilor calificate ca fiind discriminatorii. 

'Nu avem altă alegere decât să depunem o cerere de arbitraj internaţional la ICSID', a declarat miercuri într-o conferinţă de presă vice-preşedintele Veolia pentru Europa Centrală şi de Est, Malika Ghendouri. 'Veolia solicită despăgubiri pentru tratamentul injust şi exproprierea de către Lituania a activelor Veolia din această ţară. Estimările iniţiale cu privire la pagubele noastre ar putea depăşi 100 milioane de euro', a adăugat Malika Ghendouri. 

'Nu am văzut documentele şi în consecinţă nu putem face comentarii', a declarat la rândul său ministrul lituanian al Energiei, Rokas Masiulis. 'Nu putem exclude posibilitatea demarării unor acţiuni în justiţie împotriva Vilnius Energija, la care pachetul majoritar de acţiuni este deţinut de Veolia, deoarece există multe dovezi care confirmă o serie de acţiuni inadecvate ale Vilnius Energija', a adăugat oficialul lituanian. 

Grupul Veolia este lider mondial în furnizarea serviciilor de apă, de energie şi de salubritate. În România, Veolia furnizează servicii de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare pentru mai mult de 2,3 milioane de persoane din Bucureşti, Ploieşti şi Otopeni, precum şi servicii de energie pentru mai bine 90.000 de gospodării, în Ploieşti, Iaşi şi Otopeni. 

AGERPRES