Dezamagire, disperare, deruta. Cu aceste cuvite putea fi caracterizat ringul bursier cu doua saptamani in urma, cand operatorii au primit de la CNVM o dispozitie de masuri privind preluarea si executarea ordinelor de vanzare. Conform punctului unu din comunicat, „ordinele de vanzare de actiuni vor fi preluate si executate de catre societatile de valori mobiliare numai in baza extrasului de cont eliberat de registrele independente”.
Practic, aplicarea unei astfel de masuri inseamna reducerea cu cel putin 30% a activitatii bursiere. Atmosfera din SVM-uri, dupa receptionarea acestei decizii, era demoralizatoare. Un trader cauta oferte de munca la rubrica de mica publicitate in ziare. Altul isi sfatuieste prietenul, prin telefon, sa nu revina ca operator in piata de capital. „Asa cum a fost formulata decizia, nu mai putea fi vorba despre speculatii in bursa. Orice client care ar fi cumparat actiuni prin noi ar fi fost obligat sa le transfere imediat la registru, sa obtina extras de cont, astfel incat in momentul cand s-a decis sa vanda sa-mi poata prezenta extrasul. Altfel, eu nu as fi avut dreptul legal de a efectua tranzactia”, afirma brokerul P.F. „Speculatiile se pot face de la o ora la alta, de la o zi la alta. asta este rolul principal al oricarei burse. Cu o asemenea reglementare, speculatorul are de asteptat cel putin o saptamana pentru a putea vinde ce a cumparat”, sustinea cu zece zile in urma un alt broker, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.
Zile la rand, dupa mediatizarea acestei decizii a CNVM, brokerii au amenintat cu revolta prin intermediul mass-media. Pe fondul lipsei de reactie din partea comisarilor CNVM, in piata circulau tot felul de zvonuri. Cele mai „groaznice” dintre ele erau legate de o alta decizie, aflata in pregatire la CNVM, prin care SVM-urile nu ar mai avea dreptul sa pastreze actiunile in conturile proprii si ar fi obligate sa le inscrie la registru.

Happy end dupa o agonie de doua saptamani

In ultima zi inainte ca decizia CNVM sa fie aplicata, respectiv pe 31 iulie, din partea autoritatii de reglementare a venit Decizia nr. 1262, care arata ca intentiile au fost bune, dar au fost exprimate eronat. Decizia nr. 1262 precizeaza ca extrasul de cont este necesar doar pentru preluarea si executarea ordinelor de vanzare pentru certificatele de actionar provenite din Procesul de privatizare in masa (PPM). Comisarii CNVM au stabilit astfel ca un broker nu mai poate executa ordinul de vanzare primit de la un PPM-ist numai in baza certificatului de actionar, deoarece la majoritatea companiilor au avut loc reevaluari ale capitalului si numarul de actiuni este diferit de cel inscris pe certificat. „Am primit multe sesizari din partea unor oameni pacaliti de brokeri. Au dat ordin sa le vanda certificatele fara sa se intereseze la companie ce s-a mai intamplat cu actiunile lor. Au aflat, ulterior ca in loc de 39 de actiuni acum au peste 100 si ca ar fi trebuit sa primeasca mai multi bani”, afirma surse din CNVM. Pentru a evita astfel de situatii in viitor, CNVM a impus pentru tranzactionarea cupoanelor obligativitatea vanzatorului de a completa un formular din care sa reiasa ca la data efectuarii tranzactiei a fost informat exact cate actiuni detine. In acest fel, CNVM incearca sa asigure un plus de protectie actionarilor minoritari. Din pacate, intentiile bune au fost precedate de o grava eroare de exprimare, care a pus pe jar intreaga piata de capital. „Nu cred ca cineva a avut intentia de a bulversa intentionat piata, a fost doar o eroare regretabila”, afirma aceleasi surse din CNVM.