Burse Investitia in studii la o universitate cu reputatie este cea mai profitabila afacere pentru un tanar

Cheia obtinerii unei burse de studii in strainatate este perseverenta. Ceea ce inseamna timp dedicat special pentru cautarea celei mai potrivite universitati si alcatuirea unui dosar excelent de candidatura.




Cei care aspira la statutul de student international trebuie sa se inarmeze cu rabdare si sa planifice riguros fiecare etapa: cautarea universitatilor si selectarea programelor cele mai potrivite, pregatirea dosarului de candidatura, trimiterea lui si sustinerea interviurilor. Timpul necesar de pregatire pentru atingerea obiectivului este de aproximativ un an.



Invatamantul superior este considerat o investitie semnificativa chiar si pentru familiile cu putere financiara. Costul total al unui an de studiu este cuprins intre 10.000 si 45.000 de euro, respectiv dolari, in functie de facultatea, programul universitar sau postuniversitar si continentul ales. Sumele includ, de regula, taxa de scolarizare, cartile, cazarea in campus si masa. La nivel universitar, finantarile sunt foarte putine. Ajutorul financiar acordat studentilor straini este si mai limitat. Din aceasta cauza, este recomandabil sa se apeleze la ajutorul celor care cunosc amanuntit sistemul de admitere in institutiile de invatamant din strainatate, fie institutii guvernamentale, culturale sau organizatii care ofera informatii si consultanta.


Acestea cunosc programele universitatilor care au bani disponibili pentru finantarea studiilor studentilor straini si ofera consultanta pentru alcatuirea corespunzatoare a dosarelor. Selectarea corecta a universitatilor este cruciala, avand in vedere numarul impresionant existent in Europa si SUA, zone catre care se orienteaza mai toti tinerii care cauta un sistem de pregatire recunoscut international. Numai in USA sunt peste 4.000 de universitati si mai mult de 11.000 de programe postuniversitare.


Universitatile care asigura finantarea studiilor pentru studentii straini sunt nu numai bogate, ci si cele mai competitive din lume. Ajutorul financiar se obtine completand formularele de ajutor financiar care se gasesc pe site-ul fiecarei facultati, numite “financial aid forms” sau “financial aid application”. In aceste formulare, trebuie evidentiate in detaliu veniturile familiei, la care se anexeaza o copie a declaratiei de venit global al familiei. Ajutorul financiar (bursa) variaza in functie de bugetul facultatii, nu numai de veniturile familiei candidatului. Formularele pentru ajutor financiar trebuie trimise concomitent cu dosarul de candidatura, nu dupa primirea confirmarii la un program de studii. Obtinerea unei burse (finantari) din partea Guvernului francez este o procedura independenta, dar paralela cu admiterea la universitate, spre exemplu. Demersurile trebuie facute aproape in acelasi timp, la Serviciului de Cooperare si Actiune Culturala (SCAC) de pe langa Ambasada Frantei la Bucuresti, pentru probleme legate de bursa si la secretariatul universitatii vizate pentru admitere.


Sunt destule facultati care nu ofera nici un fel de burse pentru studentii internationali. Dezavantajul consta in procurarea fondurilor, gasirea unei banci finantatoare sau a unui sponsor. In momentul acesta, in Romania exista banci care ofera credite pentru studii, dar si companii care asigura, prin concurs, finantari totale sau partiale ale programelor de studii. Avantajul consta in faptul ca este mult mai usoara intrarea la aceste universitati ca student international, deoarece concurenta este mult mai mica.

Dosarul de candidatura trebuie sa fie “beton”

Procesul de admitere la un program de studii este asemanator cam la toate institutiile de invatamant superior din strainatate. Pentru a obtine o bursa la o universitate din strainatate, este necesara alcatuirea unui dosar excelent, ceea ce inseamna note mari la examene, competente dovedite prin activitati extrascolare, eseuri originale si referinte de la persoane recunoscute prin autoritatea profesionala si morala.


Dosarul de admitere trebuie sa cuprinda, in functie de nivelul studiilor (universitar sau postuniversitar), anumite elemente:


• Fisa tipizata, specifica fiecarei scoli (completata).


• Notele primite in liceu sau la facultate (foaia matricola).


• Certificatele si notele la examenele standardizate: SAT1, SAT2, IELTS, GEMAT, TOEFL, GRE sau
alte teste obligatorii, in functie de continent (America sau Europa), de cerintele specifice ale fiecarei institutii de invatamant, de nivelul studiilor – universitare sau postuniversitare – si de profilul studiilor (economie, drept, medicina etc.).


• Curriculum Vitae. Puse intr-o anumita ordine si forma, toate informatiile referitoare la experienta, aptitudini, pregatire, cunostinte practice si convingeri personale pot contura un profil ideal al candidatului. Mentionarea unor activitati sau roluri de conducere avute in liceu, activitati extrascolare, joburi de vara sau part-time sau orice activitate desfasurata, cu siguranta ca va ajuta la punerea in evidenta a competentelor. Se pot trimite materiale suplimentare, lucrari, portofolii de arta, fotografii profesionale sau alte lucruri care pun in valoare competentele speciale ale candidatului.


• Eseurile trimise pe subiectul cerut de facultate. Eseul ofera candidatului sansa de a-si prezenta personalitatea, iar comitetului de admitere, un profil clar al motivatiilor, convingerilor, intereselor, aptitudinilor, precum si al capacitatii de comunicare scrisa. De aceea, eseurile sunt considerate ca fiind pe locul al doilea ca importanta. Eseul trebuie scris despre ceva unic, despre ceva ce nimeni nu ar scrie, si intr-un mod care sa reflecte personalitatea candidatului, pentru a putea iesi in evidenta din teancurile de eseuri pe care le primeste fiecare facultate.


• Recomandarile standard de la doi sau mai multi profesori. O recomandare buna nu spune mare lucru. Toti candidatii vor trimite, desigur, recomandari favorabile. De aceea, trebuie ales un profesor cu un nume prestigios, daca se poate, si care sa cunoasca indeaproape realizarile candidatului, pentru a putea scrie ceva substantial.




Procedura completa de completare corecta a unui dosar de admitere necesita mult timp si competenta. Practica arata ca sunt necesare minimum:


• 50 de ore pentru studierea diverselor informatii legate de admitere si programe de studii;


• 50 de ore de lucru efectiv numai pentru completarea dosarului de inscriere;


• 300 de ore dedicate pregatirii pentru sustinerea testelor standardizate cerute de facultati.




Anual intra in competitie mii de candidaturi pentru fiecare facultate. Departajarea se face pe baza meritelor scolare, competentelor, cunostintelor de limba si coerentei planului profesional.
Bugetul minim al cheltuielilor cu dosarul de candidatura urca la 600 euro. Daca universitatea pretinde sustinerea interviului la sediul ei, la acest buget trebuie adaugate alte cateva sute de euro.



Student cu repetitie la Toulouse




Gustul pentru studiu se poate “activa” la orice varsta


Dan Nicolae Zaharescu s-a facut inginer pentru ca asta a fost traditia in familia sa, pe latura paterna. “Dar niciodata nu mi-a placut sa lucrez in sectia de productie sau la planseta.
Mi-a placut sa conduc!” – recunoaste cu sinceritate actualul director general de la ARPIM. Soarta l-a ajutat sa-si vada visul cu ochii, cand mai mult, cand mai putin, asa cum se intampla pe lumea asta. Imediat dupa 1990, s-a inscris intr-un program finantat de PNUD si a urmat cu profesori de la Universitatea din Marsilia un curs de specializare in management.


“Experienta mi-a deschis dorinta de a continua pregatirea in domeniul economic si m-am zbatut sa obtin o bursa in strainatate. Am depus dosare in Franta, pe la diferite universitati, pentru ca, pe atunci, vorbeam doar limba franceza foarte bine. Am fost acceptat la Universitatea din Toulouse, la un program de studii aprofundate in economie industriala.” Dar fara bursa, completam noi. Finantarea a obtinut-o de la o companie germana care tatona intrarea in Romania si care voia sa-l tina “in plasa”, cum s-ar zice, pana la deschiderea reprezentantei.


In octombrie 1993, s-a dus la Toulouse, la cursuri, si in iunie 1994 finantatorul german a intrat in faliment. Dan Nicolae Zaharescu s-a trezit, cu patru luni inainte de absolvirea programului, ca a ramas “in aer”, fara nici un franc in buzunar si fara nici o perspectiva de finantare a studiilor. “Pe vremea aceea, Franta se confrunta cu o recesiune puternica. Era foarte greu sa-ti gasesti un loc de munca, fie si necalificata, isi aminteste interlocutorul nostru.



La facultate, exista un Centru pentru resurse universitare, unde studentii care intampinau dificultati puteau solicita ajutorul. Am primit un job care m-a influentat foarte mult si m-a facut sa ma gandesc serios la capacitatea noastra de a ne adapta si a face fata tuturor greutatilor cu care ne confruntam in viata. Jobul consta in a-l asista pe un nevazator sa se mute de la Toulouse la Paris, pe parcursul unei luni.”
Experienta l-a ajutat sa gaseasca in el insusi resurse pentru a continua studiile. Pentru ca avea un atestat de arbitru de handbal, a intrat pe filiera unui grup sportiv, unde i-a fost recunoscuta pregatirea si a putut arbitra in liga a doua franceza. S-a mutat la caminul studentesc si, desi era mai… tomnatic, s-a integrat imediat in noile conditii si mentalitatea tinerilor. Pentru ca era priceput la tehnica, s-a apucat sa intretina masinile colegilor. Sa le repare cate ceva, sa le schimbe uleiul, placutele de frana… Asa a reusit sa supravietuiasca si sa-si termine studiile.

Toate drumurile duc
spre Franta

Diploma i-a asigurat nu numai schimbarea domeniului de activitate, ci si o ascensiune foarte rapida. A fost recrutat printre primii de compania Kraft, si in scurt timp a devenit un veritabil specialist in marketing. Cunostintele si practica acumulata l-au ajutat ulterior sa devina consultant independent, sa contribuie la implementarea unor proiecte importante de marketing si sa conduca structuri, in acest domeniu, ale unor mari companii care au venit, in timp, in Romania.


Dan Nicolae Zaharescu a considerat insa ca nu se poate implini in cariera academica daca nu urmeaza si un program de doctorat. Asa ca, in 2002, s-a inscris la un doctorat, tot la Universitatea din Toulouse. “Am pastrat legatura cu profesorii de acolo si mi-a fost usor sa fiu acceptat, pentru ca avusesem rezultate remarcabile.” Nu peste mult timp, Dan Nicolae Zaharescu va putea sa-si puna in rama, in cabinetul de consultanta, si diploma de doctor in management, eliberata de una dintre universitatile de prestigiu din Europa, ceea ce nu va fi deloc putin pentru planurile lui profesionale de viitor.

Burse de studiI
In strainatate

EUROPA

Germania
Banca Centrala Europeana cauta candidati din randul economistilor din mediul universitar, banci centrale si institute de cercetare pentru programul de burse de cercetare – Duisenberg Research Fellowship.

Candidatii admisi vor avea un contract pe perioada determinata, intre 3 si 11 luni. Ei vor conduce lucrari de cercetare pe teme de interes pentru ECB in Directoratul General Cercetare (DG-R), cu sediul din Frankfurt am Main (Germania).

Termen limita pentru depunerea dosarului: 31 martie 2006.
Informatii suplimentare:


https://gs6.globalsuccessor.com/fe/tpl_ec b01SSL.asp?newms=jj&id=28257.




Franta si tari francofone

Agentia Universitara a Francofonei ofera burse pentru studii de master, doctorat si perfectionare studentilor si profesorilor vorbitori de limba franceza. tarile de destinatie sunt Franta si toate celelalte state care au limba oficiala franceza.

Durata burselor este de cel mult un an, cu posibilitate de prelungire pentru doctoranzi.


Principalele criterii de selectie:


• Cunoasterea limbii franceze.


• Rezultatele scolare bune, respectiv o intensa activitate stiintifica in cazul profesorilor.


• Masura in care utilizarea limbii franceze este importanta pentru proiectul propus.


Deoarece procesul de selectie poate dura un an, se recomanda intocmirea si depunerea dosarului din timp.


Informatii suplimentare:


Tel.: 021/312.12.76 sau la sediul Agentiei din Bucuresti, Bd. Schitu Magureanu nr. 1.



ASIA

Japonia


• Fundatia Internationala Matsumae


20 burse, cu prioritate pentru studii in domeniile stiintelor naturale, inginerie si medicina, la laboratoare de cercetare universitare, institutii de cercetare nationale sau institutii asemanatoare in domeniul privat, cu durata de 3-6 luni, in perioada aprilie 2007 – martie 2008.


Termen limita pentru depunerea dosarului: 31 iulie 2006, la adresa: The Matsumae International Foundation, 4-14-46, Kamiogi, Suginami-ku, Tokio, Japan.


Informatii suplimentare:
e-mail: contact@matsumae-if.org.


• Universitatea Hokkaido




Burse oferite in cadrul Foreign Visitors Fellowship Program, pentru specialisti din tarile est-europene, la Centrul de Cercetari Slavice, Universitatea Hokkaido, din Sapporo, cu durata de 10 luni (iunie 2007 – martie 2008).


Termen limita pentru depunerea dosarului: 31 martie 2006, la adresa: Head, foreign Visiting Fellowship Program, Slavic Research Center, Hokkaido University, Kita-9, Nishi-7, Kita-ku, Sapporo 060-0809, Japan.


Informatii suplimentare:


Tel./Fax: 021/310.19.05, O.N.B.S.S.,
Str. Spiru Haret nr. 12, Bucuresti.



AMERICA


Fundatia pentru o Societate Deschisa lanseaza programul de burse pentru Masterat in stiinte Politice la Universitatea Manchester, finantat de catre Open Society Institute, Foreign and Commonwealth Office si Universitatea Manchester.
Bursele se acorda in urmatoarele domenii: European Politics and Policy, Political Theory, International Political Economy, International Relations, Human Rights.
Durata cursurilor este de un an, incepand cu luna septembrie 2006.


Principalele criterii de selectie:


• absolvent institutie de invatamant superior pana in luna august 2006;


• varsta cuprinsa intre 23 si 35 ani;


• buna cunoastere a limbii engleze;


• sa nu aiba titlul de doctor.




Termen limita pentru depunerea dosarului: 31 martie 2006.


Dosarele se depun la sediul Fundatiei pentru o Societate Deschisa sau pot fi trimise prin posta la adresa str. Caderea Bastiliei, nr. 33, sector 1, 010613, Bucuresti.
Fundatia ofera si suplimentari de burse la nivel postuniversitar, precum si Burse-supliment pentru doctoranzi.


Informatii suplimentare: https://www.osf.ro.