Guvernul sirian este cel care controlează conexiunile pe internet cu lumea exterioară, dar acesta este un canal de comunicaţie folosit şi de rebeli, cât şi mijlocul de transmitere a informaţiilor din Siria în condiţiile în care războiul civil se intensifică.

Potrivit companiei americane Renesys Corp., care studiază structura internetului, societatea PCCW Ltd. din Hong Kong este cea care asigură în prezent cea mai mare parte a traficului pe internet din şi către Siria, după ce operatorul Turk Telecom s-a retras din această ţară. Nu se ştie care este motivul acestei retrageri, dar se presupune că este motivată de atitudinea ostilă a Turciei faţă de regimul de la Damasc, în timp ce China rămâne unul dintre puţinii aliaţi ai Siriei.

Renesys mai precizează că o parte din traficul pe internet al Siriei aste asigurat şi de companiile Telecom Italia şi Deutsche Telecom. Conexiunile la internet din Siria se realizează prin cablurile submarine către Cipru, Liban şi Egipt, iar compania PCCW este coproprietar al unor dintre aceste cabluri.