Cat mai practic, dar cat mai placut, acesta este sloganul noii generatii de bucatarii de comanda pe care o propun producatorii de mobila. Oamenii prefera sa petreaca mai mult timp in bucatarie, care isi diversifica astfel utilitatea, devenind o provocare pentru designerii de interioare. Viziunea moderna a amenajarilor interioare recunoaste bucataria ca fiind un spatiu important al casei. Aspectul practic al acestei conceptii este sustinut de cel estetic, bucataria integrandu-se aproape total in spatiul de zi al locuintei. Daca pana acum era o anexa, mai mult sau mai putin frumos amenajata si dotata, in noile interioare se prefera comunicarea directa, deschisa sau semideschisa (printr-un paravan sau prin piese de mobilier), cu sufrageria. Bucataria este un spatiu activ, in care se gateste, se mananca, se sta la o tigara, sau se citeste ziarul in timp ce fierbe cafeaua.
Toate aceste aspecte au obligat arhitectii sa conceapa un nou spatiu sau sa-l regandeasca pe cel vechi, care sa fie in acelasi timp si bucatarie, si camera de zi, si sufragerie. Sau sa creeze o comunicare perfecta cu restul casei. Problemele apar insa atunci cand gatiti, pentru ca de multe ori nu vreti ca mirosul de ulei ars sa ajunga in dormitor sau in sufragerie. Asa ca solutia unei bucatarii inchise va fi in continuare aplicata in multe apartamente sau case.
Bucataria moderna prefera suprafete de lucru mari, unde blatul de pregatire si preparare a alimentelor sa beneficieze de surse diverse de lumina. Spatiul de spalat (chiuveta, sursa de apa, aparate electrocasnice de spalat, uscator si dulapuri pentru vesela) si cel de gatit (plita, cuptor, hota) trebuie sa fie din material rezistent la caldura, la diversi agenti chimici si la umiditate, lavabil si nu in ultimul rand usor de intretinut. Cea mai expusa parte a mobilei este blatul, de aceea este de preferat ca acesta sa fie din lemn melaminat sau natur (dar foarte scump), tratat cu substante ignifuge si hidrofuge, din materiale ceramice, din emailuri, din metal inoxidabil, din marmura sau din mase plastice.
Cumparatorul nostru, stapanul nostru
Achizitionarea unui mobilier de comanda presupune in primul rand o discutie de principiu cu arhitectul sau specialistul firmei, dupa care se trece la aspectul tehnic al comenzii, masuratori, alegerea modelului, a culorii. „Eu incerc sa stau de vorba cat mai mult cu clientul inainte de a incepe orice fel de proiect, sa aflu cat mai multe amanunte despre activitatea cotidiana din casa. De ce? O casa trebuie sa fie confortabila inainte de a fi frumoasa, trebuie sa ti se potriveasca”, este de parere Cristina Adam, director Casa Lux 2000.
Mobila de comanda nu este mai scumpa doar pentru ca respecta exact dimensiunile cerute de client, ci pentru ca de cele mai multe ori ea este importata si poarta semnatura unui designer renumit sau a unei firme de prestigiu: Berloni, Scavolini, Torchetti, Europlack, Kelebek, Antares etc. Majoritatea firmelor nu percep nici o taxa pentru serviciile de consultanta, proiectare, transport si montaj.
Conceptul de mobila de comanda, asa cum ne-a declarat Crisitina Adam, „se justifica mai mult intr-un apartament, unde trebuie sa valorifici fiecare centimetru. Intr-o vila, cu spatiu mare, poti sa faci orice. Adevarata provocare pentru un specialist este sa realizeze o bucatarie utila si frumoasa intr-un spatiu restrans.”    

Sfaturi pentru clienti

„Mobila de comanda incepe si se termina unde vrea clientul. La o bucatarie, in general, se opteaza pentru adaptarea mobilei la spatiul si gustul clientului. Este riscant sa vorbim despre tendinte in lumea mobilei, cu atat mai mult sa le impunem. Dar, desigur, putem sugera ce s-ar potrivi din punct de vedere estetic intr-un loc sau altul. Totul se priveste in context. Poate, intr-un anumit context, un mobilier din lemn natur nu se justifica, fiind de preferat palul melaminat. Sau invers.
Trebuie sa fiti atenti la garantia produsului. Firmele care se respecta au produsele garantate cu certificatul european ISO 9001 pentru componente sau pentru produsul finit. Palul melaminat este cel mai indicat pentru mobila de bucatarie si este de preferat sa fie produs in tari precum Italia, Germania, Austria. Cat despre feronerie, ar fi bine sa se foloseasca tot cea din import, din Austria sau Italia.
La modul cel mai general, functia creeaza forma, iar aceasta regula se aplica intregii conceptii de mobilier si in special celei de bucatarie.”