Grupul spaniol Banco Sabadell intenţionează să închidă anul viitor aproximativ 200 de sucursale în Spania, a anunţat vineri directorul general Jaime Guardiola.

La 30 septembrie 2019, Sabadell avea 1.893 de sucursale, majoritatea în Spania, ceea ce înseamnă că decizia va duce la închiderea a 10% din sediile băncii.

”Planul nostru este să închidem aproximativ 200 de sucursale în Spania anul viitor şi vom majora investiţiile în ATM-uri şi în sediile mai mari”, a precizat Guardiola, preluat de presa europeană.

Similar altor creditori europeni, băncile spaniole nu reuşesc să-şi majoreze profiturile din cauza ratelor scăzute ale dobânzilor. Ca rezultat, grupurile bancare importante, cum ar fi Santander şi Caixabank, îşi reduc numărul de sucursale şi îşi vând tot mai mult serviciile prin intermediul platformelor digitale.

De la criza financiară din 2008, numărul sucursalelor în sectorul bancar spaniol a scăzut cu peste 40%, iar numărul de angajaţi cu peste 30%.

Banco Sabadell aproape şi-a dublat profitul net în trimestrul trei din 2019, în urma scăderii provizioanelor de la subsidiara sa britanică TSB, iar acţiunile băncii au urcat vineri cu 1% la Bursa de la Madrid, după anunţarea rezultatelor financiare.

Profitul net a urcat la 251 milioane de euro în perioada iulie-septembrie 2019, de la 127 milioane de euro în urmă cu un an, în timp ce analiştii se aşteptau la 231 milioane de euro.

Indicele de adecvare a capitalului a urcat cu 21 puncte de bază, ajungând la 11,4% la 30 septembrie 2019.