Noile solicitări ar urca la aproximativ 6,2 miliarde de euro valoarea totală a ajutoarelor pe care banca le-a cerut sau le-a primit de la izbucnirea crizei financiare.

'Am informat Ministerul de Finanţe despre calculele noastre şi am cerut să purtăm discuţii intense despre modalităţile prin care putem să îndeplinim normele de capital', a declarat directorul Hypo Alpe Adria, Alexander Picker.

Austria a decis să naţionalizeze Hypo Alpe Adria în 2009 pentru a evita falimentul băncii, situaţie care ar fi avut efecte dezastruoase la nivelul regiunii.

Recent, autorităţile de la Viena au anunţat că nu au în vedere posibilitatea de a lăsa Hypo Alpe Adria să se prăbuşească şi o vor restructura printr-o aşa-numită bancă de rebuturi, care va prelua active ale acesteia în valoare de 18 miliarde de euro.

Ministerul austriac de Finanţe a informat, vineri, că o decizie referitoare la eventuala acordare a unui sprijin financiar pentru Hypo va fi luată în cursul săptămânilor următoare.

'Noi fonduri vor fi plătite numai după ce va fi o imagine clară cu privire la modul în care vor fi utilizate', a declarat ministrul austriac de Finanţe, Michael Spindelegger.

Guvernul de la Viena vrea ca băncile comerciale să suporte o parte din creditele neperformante ale Hypo, alternativa fiind înfiinţarea unui vehicul de stat care să gestioneze activele toxice, o măsură ce ar conduce, însă, la creşterea datoriei statului până la aproximativ 80% din PIB şi ar alerta agenţiile de rating.

Potrivit unui plan de restructurare convenit anul trecut cu Comisia Europeană, Austria poate sprijini Hypo Alpe Adria cu 5,4 miliarde de euro, în perioada 2013 – 2017, inclusiv cu o sumă cuprinsă între 400 şi 900 de milioane de euro în 2014. Până acum, din suma totală, nu au fost utilizate încă aproximativ 3,65 miliarde de euro.AGERPRES