Unul dintre motive? Băncile franceze au fost lovite în această dimineață de un material apărut pe site-ul publicației Wall Street Journal în care era citat un oficial al grupului BNP Paribas care afirma scurt și sec: "Nu ne mai putem împrumuta în dolari".

Afirmația a fost infirmată ulterior de către bancă, însă acțiunile litstate la bursa de la Paris au început să se prăbușească.

BNP Paribas pierde încă 8%, după ce ieri a pierdut 10% din valoarea acțiunilor.
Băncile franceze, cu o expunere ridicată la criza datoriilor din statele periferice ale zonei euro, au înregistrat declinuri semnificative la bursa de la Paris, după ce la sfârşitul săptămânii trecute surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că agenţia de evaluare financiară Moody’s ar putea retrograda ratingurile celor mai mari bănci franceze, BNP Paribas SA, Societe Generale SA şi Credit Agricole SA, din cauza expunerii lor la datoria suverană a Greciei.

În 15 iunie, Moody’s a plasat sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, ratingurile celor trei grupuri bancare din Franţa. Agenţia a precizat că în cazul BNP Paribas şi Credit Agricole este puţin probabil ca procesul de revizuire să conducă la o retrogradare mai mare de o treaptă. În schimb, în cazul Societe Generale este posibil ca ratingurile pentru datorii şi depozite să fie retrogradate cu până la două trepte. Intervalul de trei luni, necesar în general pentru finalizarea analizelor Moody’s, se apropie de sfârşit săptămâna acesta, au declarat sursele anonime. 
Noyer: Băncile franceze pot face faţă oricărei evoluţii a crizei din Grecia
Guvernatorul Băncii Centrale a Franţei, Christian Noyer, a dat asigurări luni că instituţiile de creditare franceze nu au probleme legate de lichiditate sau solvabilitate şi pot face faţă oricărei evoluţii a crizei din Grecia, transmite Reuters.

‘Indiferent de scenariul din Grecia şi orice măsuri trebuie adoptate, băncile din Franţa au mijloacele de a face faţă problemelor’, se arată în declaraţia lui Christian Noyer.

Acesta a dat asigurări că instituţiile de creditare franceze vor continua să-şi consolideze capitalul pentru a îndeplini noile reglementări Basel III. Conform unui studiu al UE, băncile europene vor avea nevoie să-şi majoreze capitalul cu încă 423 miliarde de euro până în 2019 pentru a îndeplini cerinţele privind capitalul adoptate de Comitetul Basel pentru Supraveghere Bancară (BCBC). Luna trecută, BCBC a avertizat că pentru 28 de bănci importante ar putea fi solicitate cerinţe mai ridicate privind capitalul.

Cerinţele Basel III obligă băncile să menţină rezerve de capital de calitate superioară de până la 7%, însă acordarea unei perioade de tranziţie mai mare a eliminat temerile potrivit cărora băncilor se vor grăbi să-şi majoreze capitalul.