Tocmai pentru că sunt o "raritate", costul de închiriere a unei perechi, la pachet cu o sanie a Moşului, este destul de ridicat, în special în Bucureşti. Tariful ajunge la circa 500 de euro pe oră, scrie evz.ro

În provincie, tarifele sunt mai mici, mai ales dacă şi perioada de închiriere este mai mare. Astfel, o fermă din Arad percepe un tarif de 1.000- 2.000 de euro pe săptămână. La aceste tarife se adaugă cele percepute de firmele care închiriază moşi sau crăciuniţe. Totuşi, patronii fermelor de reni spun că piaţa nu e încă dezvoltată, deoarece firmele preferă să plătească prime în loc să organizeze petreceri tematice de Crăciun.
Supremaţia în fermă
Torpi şi Eva sunt primii reni fătaţi în România, în urmă cu cinci ani. Practic, au intrat "ilegal" în ţară, deoarece femelele care i-au fătat erau gestante când au fost aduse din Suedia. Înainte de Crăciun, Torpi şi Eva vin în Bucureşti, alături de familia lor. Restul timpului şi-l petrec într-o fermă din Transilvania, unde e mai răcoare.

Anual, întreţinerea unei perechi de reni costă circa 3.000 de euro, mai ales că dieta lor este diferită de cea a rumegătoarelor de pe plaiurile noastre. Renilor nu le prieşte porumbul sau grâul, astfel că furajele speciale trebuie aduse din Germania, spune Gabriel Mohaci, proprietarul unei ferme din Arad.
Renii se vând cu 700-2.000 de euro în ţările lor de origine. Preţul diferă în funcţie de dimensiunea animalului şi de aptitudinile acestuia. "Dacă e dresat şi are coarne mari, atunci e mai scump", spune crescătorul arădean. Anul acesta, el a vândut un ren şi, cu banii luaţi, a plătit drumul dus-întors până în Laponia, de unde a venit cu şapte exemplare noi.

Mai multe detalii pe evz.ro