Criza economică a reliefat caracterul divizat al Uniunii Europene (UE), iar eşecul liderilor politici în ceea ce priveşte gestionarea recesiunii este subliniat de absenteismul record înregistrat la alegerile europarlamentare de la sfârşitul săptămânii trecute, potrivit New York Times.

Într-un material intitulat „Divizarea continentală: Criza economică arată crăpăturile din Uniunea Europeană”, publicaţia americană, citată de Mediafax, expune diferenţele dintre ideologia pe care este fundamentată uniunea economică şi reacţia liderilor politici din statele membre la efectele crizei şi recesiune.

„Criza economică a arătat clar că Europa ca întreg rămâne mai puţin importantă decât suma de părţi din care este formată. Criza a prezentat UE cu cea mai grea provocare de la crearea blocului comunitar, însă chiar şi unii dintre pro-europenii convinşi consideră că alianţa economică a eşuat acest test”, comentează New York Times.

NY Times subliniază tensiunile dintre Franţa şi Germania, de la tema ajutoarelor sociale la salvarea locurilor de muncă în industria auto, precum şi divergenţele pe axele nord-sud şi est-vest.

Statele din nordul Europei, precum Germania, mai responsabile din punct de vedere fiscal, arată reticenţă faţă de sprijinirea economiilor care se menţin cu greu la suprafaţă, precum Spania şi Grecia. Pe de altă parte, solidaritatea – cel mai important principiu în UE – pierde teren pe axa est-vest: statele din zona euro nu par dispuse să pericliteze stabilitatea monedei unice pentru a salva ţările membre din afara uniunii monetare, precum Bulgaria şi România, arată NY Times.

Sursa: Mediafax