Nvidia a devenit a treia cea mai valoroasă companie listată la bursă din întreaga lume

Nvidia a ajuns la un nou milestone, depășind gigantul petrolier saudit Aramco în privința valorii de piață. A devenit al treilea cel mai valoros jucător de pe piața bursieră la nivel global, după Apple și Microsoft.

Într-o creștere de 2,5% luni, valoarea companiei a atins 2.110 miliarde de dolari, după ce vineri a depășit pentru prima dată pragul de 2.000 de miliarde de dolari. În același timp, valoarea Aramco a scăzut la 2.010 miliarde de dolari, conform datelor Bloomberg.

Acțiunile Nvidia au cunoscut o creștere spectaculoasă, datorită rezultatelor explozive care au consolidat optimismul Wall Street în ceea ce privește potențialul inteligenței artificiale de a transforma industria tehnologică. Compania domină piața cipurilor grafice specializate în sarcini de calcul complexe necesare pentru a alimenta aplicațiile de inteligență artificială pe care companiile se grăbesc să le dezvolte.

Această creștere a fost constantă pe tot parcursul anului. Acțiunile au înregistrat o creștere de aproximativ 70%, adăugând aproximativ 883 de miliarde de dolari în valoare. În același timp, Aramco a înregistrat o scădere de peste 5% în acest an, cu o producție mai mică datorată reducerilor OPEC+ și cu presiunea unei posibile oferte ulterioare din partea guvernului saudit, care a afectat semnificativ acțiunile.

Despre Nvidia

De peste trei decenii, tehnologia NVIDIA a fost fundamentul pentru realizarea unor lucruri uimitoare de către oamenii de știință, cercetători, dezvoltatori și creatori.

Cu peste 4 milioane de dezvoltatori care creează acum mii de aplicații pentru calcul accelerat și peste 40.000 de companii care utilizează tehnologiile NVIDIA AI, alături de 15.000 de startup-uri globale în cadrul programului NVIDIA Inception, impactul său este vast și în continuă expansiune.

Fondată la 5 aprilie 1993 de Jensen Huang, Chris Malachowsky și Curtis Priem, NVIDIA și-a propus să aducă grafica 3D pe piețele de jocuri și multimedia. În 2012, a lansat era modernă a inteligenței artificiale, alimentând rețeaua neuronală inovatoare AlexNet.

În 2018, a reinventat grafica computerizată cu NVIDIA RTX, introducând primul GPU capabil de ray tracing în timp real. În 2022, NVIDIA joacă un rol esențial în construirea metaversului, următoarea etapă a internetului, prin intermediul platformei NVIDIA Omniverse.

Despre Saudi Aramco

saudi aramco
SURSA FOTO: Dreamstime

De-a lungul a 90 de ani, Aramco a fost sursa vitală de energie care a alimentat afacerile, oamenii și progresul la nivel global. Ca unul dintre cei mai importanți și mai mari producători de hidrocarburi din lume, gestionarea eficientă și atentă a resurselor vaste ale Arabiei Saudite ne-a permis să construim o reputație globală de excelență și să ne menținem o tradiție solidă în livrarea fiabilă către clienții noștri, reprezentând un punct constant de mândrie.

Cu toate acestea, decenii de furnizare sigură a energiei reprezintă doar o parte a povestii noastre. Expertiza noastră operațională este întărită de cunoștințele noastre în inginerie aplicată în diverse domenii, pentru a promova ecosistemele noastre energetice și industriale și pentru a stimula inovația și creșterea.

De la primele fluxuri de petrol din puțul Dammam nr. 7 în anii 1930, până la cercetarea și dezvoltarea noastră de astăzi a combustibililor și a substanțelor chimice cu emisii reduse de carbon, Aramco a fost un pionier în utilizarea tehnologiilor aplicate pentru a satisface nevoile clienților noștri.

Indiferent dacă este vorba despre dezvoltarea de motoare ultra-eficiente și facilități de vârf la nivel mondial, proiectarea de instrumente virtuale și de robotică care depășesc limitele sau fabricarea de materiale de ultimă generație, căutăm să aducem beneficiile rețelei noastre globale de cercetare nu numai în industria noastră, ci oriunde acestea ar putea avea un impact pozitiv.