Din totalul autorizaţiilor eliberate în ianuarie 2011, circa 65,9% au fost pentru zona rurală.

Datele INS arată că distribuţia în profil regional evidenţiază o scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale reflectată în majoritatea regiunilor de dezvoltare.

Cele mai importante scăderi au fost în regiunile de dezvoltare: Nord-Est (-124 autorizaţii), Sud-Est (-41 autorizaţii), Nord-Vest (-30 autorizaţii) şi Sud-Muntenia (-19 autorizaţii). Creşteri ale numărului de autorizaţii eliberate pentru construirea de clădiri rezidenţiale s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Bucureşti-Ilfov (+38 autorizaţii) şi Sud-Vest Oltenia (+28 autorizaţii).

De asemenea, în luna ianuarie 2011 s-au eliberat 2.634 autorizaţii de construire pentru locuinţe, în creştere cu 17% faţă de luna ianuarie 2010.

Cercetarea statistică a INS este exhaustivă şi se adresează instituţiilor administraţiei publice locale (consilii judeţene şi locale), circa 3300. Clădirea rezidenţială este acea clădire care este folosită integral sau în cea mai mare parte (peste 50% ) pentru locuit. În alte clădiri se cuprind: hoteluri şi alte clădiri similare, clădiri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, clădiri pentru transport şi telecomunicaţii, clădiri industriale şi agricole, clădiri pentru învăţământ, ştiinţă, cultură şi artă, ocrotirea sănătăţii, sport şi agrement.

SURSA: Agerpres