Numărul autorizaţiilor de construire eliberate în primele cinci luni au scăzut cu 17,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut, până la 19.117 autorizaţii, informează Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cele mai semnificative scăderi ale numărului de autorizaţii eliberate în perioada ianuarie-mai s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Bucureşti-Ilfov (-1.301 autorizaţii), Centru (-636 autorizaţii) şi Sud-Muntenia (-590 autorizaţii), se arată într-un comunicat al INS.

În mai, comparativ cu aceeaşi lună din 2008, s-au eliberat 4.475 autorizaţii, în scădere cu 28,9%.

Cele mai importante scăderi au fost în regiunile de dezvoltare Sud-Muntenia (-344 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (-264 autorizaţii) şi Nord-Vest (-255 autorizaţii).

Mai multe autorizaţii în mai decât în aprilie

Comparativ cu aprilie, în mai, s-au eliberat cu 9,9% mai multe autorizaţii, din care 64,1% sunt pentru zona rurală, menţinându-se trendul din luna precedentă.

Distribuţia în profil regional evidenţiază o tendinţă de creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale în aproape toate regiunile de dezvoltare, cele mai importante înregistrându-se în Bucureşti-Ilfov (+175 autorizaţii), Nord-Est (+95 autorizaţii) şi Sud-Muntenia (+87autorizaţii).

Scăderi ale numărului de autorizaţii eliberate pentru construirea de clădiri rezidenţiale s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Sud-Vest Oltenia şi Vest.

SURSA: Mediafax