Astfel, potrivit Cisco Cloud Consumption Services, cauza acestui fenomen este reprezentat de ceea ce specialiştii numesc "Shadow IT", adică introducerea în sistem a dispozitivelor mobile personale şi accesarea de aplicaţii neautorizate. 

"Atacurile informatice se înteţesc pe măsură ce volumul de date creşte, iar companiile rămân adesea cu un pas în urmă, străduindu-se să-şi asigure activele. În prezent, multe dintre acestea implementează soluţii punctuale, care nu sunt interoperabile, iar echipele de securitate au vizibilitate limitată asupra potenţialelor ameninţări în interiorul reţelei proprii. Atuurile arhitecturii Cisco derivă din încorporarea şi extinderea componentei de securitate la nivelul întregii reţele. Cisco adaugă, astfel, mai mulţi senzori pentru o vizibilitate mai mare asupra proceselor care au loc într-o reţea, creşte numărul punctelor de control pentru o performanţă sporită şi oferă protecţie permanentă, folosind tehnologie de ultimă generaţie împotrivă atacurilor, pentru a reduce timpii de detecţie şi de răspuns, diminuând anvergura atacurilor', se arată într-un comunicat de presă al Cisco România. 

În acest context, Cisco lansează Cisco Cloud Access Security (CAS), soluţie care oferă vizibilitate şi securitate asupra datelor pentru aplicaţii în cloud, Identity Services Engine (ISE) – soluţie care extinde vizibilitatea şi controlul accesului în reţea, precum şi Threat Awareness Service – soluţie care oferă companiilor vizibilitate asupra atacurilor potenţiale în reţelele acestora. 

Potrivit estimărilor Euroweb România, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa locală de telecomunicaţii, valoarea pieţei de servicii de tip cloud computing va depăşi, la nivel local, 150 de milioane de euro, până în 2017, în condiţiile în care companiile şi instituţiile publice conştientizează necesitatea acestora şi încep să le implementeze, iar în 2015 se va înregistra o creştere de 20%. 

De asemenea, celebrul futurolog Ray Kurzweil, directorul tehnologic de la Google, este de părere că, până în 2030, omenirea va ajunge să trăiască "cu capul în nori", sau mai bine spus în "cloud", conform unui discurs susţinut, la începutul lunii iunie, la Conferinţa Exponential Finance, desfăşurată la New York. 

Ideea de "cloud computing" este un concept modern în domeniul computerelor şi informaticii, reprezentând un ansamblu distribuit de servicii de calcul, aplicaţii, acces la informaţii şi stocare de date, fără ca utilizatorul să aibă nevoie să cunoască amplasarea şi configuraţia fizică a sistemelor care furnizează aceste servicii.

Sursa: Agerpres