Potrivit ultimului barometru privind turismul mondial, publicat în avanpremiera Salonului internaţional de turism FITUR 2015, anul trecut numărul turiştilor internaţionali a ajuns la 1,138 miliarde, cu 51 de milioane mai mult decât în 2013. Cu o creştere de 4,7%, acesta este al cincilea an consecutiv în care turismul internaţional continuă să crească peste trendul pe termen lung prognozat de UNWTO în perioada 2010-2020 (3,8%).

'În ultimii ani turismul s-a dovedit a fi un sector de activitate economică suprinzător de puternic şi rezistent. Este un contributor fundamental la relansarea economică generând exporturi de miliarde de dolari şi creând milioane de locuri de muncă', a declarat secretarul general al UNWTO, Taleb Rifai.

UNWTO precizează că Europa şi-a consolidat poziţia de cea mai vizitată regiune a lumii, cu 588 milioane de turişti, în creştere cu 22 de milioane de persoane (4%) comparativ cu 2013. Datorită acestor rezultate, turismul a avut o contribuţie majoră la relansarea economiei europene. În frunte s-au situat Europa de Nord şi Europa Mediteraneeană, ambele cu o creştere de 7%, în timp ce turismul internaţional a înregistrat o creştere mai modestă în Europa Occidentală (+2%) şi a stagnat în Europa Centrală şi de Est (0%), după trei ani de creştere solidă.

Pentru 2015, UNWTO se aşteaptă la o creştere a sosirilor de turişti internaţionali cuprinsă între 3 şi 4%. 'Ne aşteptăm ca această cerere să continue să crească în 2015 pe măsură ce situaţia economică se îmbunătăţeşte chiar dacă există în continuare foarte multe provocări în faţă. Pe partea pozitivă, preţul petrolului a scăzut la cel mai redus nivel de după 2009. Aceasta va reduce costurile cu transporturile şi va stimula creşterea economică prin sporirea puterii de cumpărare şi a cererii private. În schimb, ar putea avea şi efecte negative asupra ţărilor exportatoare de petrol care în ultimii ani au fost pieţe sursă importante', a apreciat Taleb Rifai.

România va fi prezentă cu pavilion naţional la cea de-a 35-a ediţie a Târgului Internaţional de Turism – FITUR (Feria Internacional de TURismo), care se desfăşoară în perioada 28 ianuarie – 1 februarie 2015, la Madrid.

AGERPRES

Te-ar putea interesa și: