Produsul intern brut (PIB) al SUA a crescut în al treilea trimestru cu 2,5%, avans aproape dublu faţă evoluţia din trimesntrul anterior. Pieţele financiare au cunoscut o creştere puternică, ca urmare a anunţului care a prezentat date care au depăşit estimările analiştilor.

Dar nu există motive pentru a fi aşa entuziaşti, pare a transmite analiza americanilor de la Goldman Sachs.

Ce se află în spatele datelor

Indicele care măsoară evoluţia industriei manufacturiere şi a serviciilor a scăzut cu 0,9 puncte în octombrie faţă de septembrie, până la 42,4. Aceasta este a treia scădere consecutivă din iulie şi a doua lună în care indicele a înregistrat o valoare sub 50.

În consecinţă, media indicelui din ultimele trei luni a scăzut sub 50, adică cea mai proastă performanţă din septembrie 2009 încoace.

Scăderea acestui indice a fost cauzată de diminuarea vânzărilor şi a preţurilor. Comenzile au cunoscut o creştere anemică, dar rămân încă la un nivel scăzut. Mai mult, o creştere importantă a stocurilor măreşte şi mai mult diferenţa dintre stocuri şi comenzi.

Toate aceste date indică faptul că nu avem de ce să ne bucure datele privind creşterea economică din SUA.

Săptămâna viitoare vor apărea date foarte importante privind evoluţia SUA, cum ar fi activitatea din construcţii şi vânzările de automobile, mai scris businessinsider.com.