"Până în prezent nu a fost luată nicio decizie în ceea ce priveşte înhumarea" şi nici nu s-a hotărât dacă trupul fostului dictator libian va rămâne la Misrata, unde a fost transportat după ce acesta a fost rănit mortal, a declarat pentru AFP Mahmoud Chamam.
CNT a indicat în cadrul unei conferinţe de presă joi seară, la câteva ore după anunţul privind moartea lui Gaddafi în regiunea natală Syrta, situată la 360 km est de Tripoli, că trupul neînsufleţit va fi înhumat într-un loc necunoscut după efectuarea unei autopsii.
"Trebuie să facem încă teste ADN. Asta ar putea dura două zile", a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al Consiliului militar de la Misrata, Fathi Ali Bashaagha.

Anterior în cursul zilei de vineri, un membru al CNT, Mohamed Essayeh, a declarat că fostul lider libian va fi înmormântat vineri într-un loc secret, precizând că înhumarea se va desfăşura potrivit tradiţiei musulmane, dar fără ca de faţă să fie un mare număr de persoane.

Rămăşiţele pământeşti ale lui Muammar Gaddafi, aduse în ajun la Misrata, în nord-vestul Siriei, au fost transportate vineri într-o cameră frigorifică dintr-un centru comercial situat la circa 10 km de oraş, conform unui fotograf al AFP. Trupul neînsufleţit al dictatorului a fost aşezat pe o saltea, în timp ce circa 30 de persoane aşteptau în exterior pentru a-l vedea.

Trupul lui Gaddafi a fost ţinut în timpul nopţii într-o reşedinţă privată de la Misrata.Muammar Gaddafi, în vârstă de 69 de ani, a fost capturat în viaţă joi, în timp ce încerca să părăsească Syrta, care era pe punctul de a cădea în mâinile combatanţilor noului regim.

În urma unui schimb de focuri sau a unei execuţii sumare, el a murit după ce a fost rănit în circumstanţe încă neclare. Potrivit versiunii oficiale a CNT, el a fost rănit în timpul unui schimb de focuri între susţinătorii săi şi combatanţii noului regim după ce a fost capturat sa într-o conductă de canalizare în care se refugiase.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a cerut declanşarea unei anchete asupra circumstanţelor în care s-a produs moartea sa.

"Circumstanţele nu sunt încă clare. Estimăm că este necesară o anchetă", le-a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat, Rupert Colville, referindu-se la înregistrările video "foarte îngrijorătoare" difuzate joi de mass-media.
Sursa: Agerpres