Prevederile Codului Civil românesc

Legislația românească este destul de permisivă în privința prenumelor pe care le pot alege proaspeții părinți pentru copiii lor, însă există și la noi câteva nume interzise. În ultimii ani, am auzit tot felul de nume amuzante care par a câștiga teren în România.

Părinții caută tot mai des nume care să atragă atenția, să fie unice și să își definească propriile valori. Așa s-a întâmplat, probabil, și cu copiii numiți „Mercedesa” sau chiar „Expertiza”, care au stârnit ironiile opiniei publice.

Totuși, datorită faptului că astfel de nume pot fi surse de stigmatizare pentru copii, Codul Civil are un paragraf special pentru cazurile ieșite din comun:

„Este interzisă înregistrarea de către ofițerul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole și a altora asemenea, de natură a afecta ordinea publică și bunele moravuri ori interesele copilului, după caz”, aflăm în art. 84, alin. 2.

Drept urmare, Actul normativ nu precizează o listă de nume interzise, ci lasă decizia la latitudinea oficialului de stare civilă. După caz, acesta poate refuza numele, în cazul în care îl consideră indecent sau ridicol.

Părinții care se opun deciziei oficialului pot decide să se adreseze instanțelor de judecată. În această situație, cei care vor lua decizia finală în cazul numelui copilului vor fi magistrații.

Oficialii de stare civilă au fost puși în situația de a înregistra câteva nume cu adevărat surprinzătoare, iată câteva dintrea acestea: Superman, Ministru, Poliția, Logan, Solenza, Mercedes, Portocala, Televizor, Miss America, Paracetamol, Papanaș, Expertiza, Sentiment-Brusli, Leuștean, Semaforul, Milion, Seif, Strălucirea, Medalion, Mariano-Monamour, Bin Laden și multe altele care pot pune zâmbetul pe buze.

Care este situația numelor interzise sau ridicole în alte țări

În alte țări legislația prevede liste întregi cu nume interzise, pentru a asigura că numele alese de părinți sunt respectuoase și nu aduc vreun prejudiciu copilului.

Spre exemplu, în Suedia, de exemplu, magistrații au respins cererea unui cuplu de a-și numi fiul Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116. De asemenea, sunt interzise în Suedia numele precum Ikea sau Q.

În Italia, judecătorii nu au acceptat cererea unui cuplu de a-și numi copilul Vineri, aceștia voiau să își numească fiul după personajul Vineri, sclavul lui Robinson Crusoe.

China interzice părinților să își numească copiii „@”. Danemarca are o listă mai bogată, de 7000 de nume interzise, care este actualizată constant.

Aceste reguli există pentru a asigura că numele alese nu aduc vreun prejudiciu psihologic pe termen lung copilului.