Premierul Ludovic Orban a anunţat, vineri, în debutul şedinţei de Guvern, că se confruntă cu o situaţie ”fără precedent”, întrucât în 30 de judeţe preşedinţii consiliilor judeţene reclamă că nu mai au bani pentru plata salariilor angajaţilor din Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Guvernul va aloca fonduri pentru plata salariilor pentru luna octombrie, iar pentru noiembrie şi decembrie se va face o analiză, astfel încât salariaţii să poată fi plătiţi.

”Va trebui să adoptăm două HG”

”Ne confruntăm cu o situaţie fără precedent, motiv pentru care va trebui să adoptăm două HG. Vă mărturisesc că nu-mi aduc aminte de vreun alt an în care să existe probleme cu salariile personalului din cadrul DGASPC.

În mai multe judeţe, cred că în 30 de judeţe, este o situaţie critică, în care preşedinţii reclamă că au rămas fără bani pentru plata drepturilor salariale”, a anunţat premierul Ludovic Orban în debutul şedinţei de Guvern de vineri, conform news..ro.

Premierul a precizat că banii pentru plata salariilor aferente lunii octombrie vor fi alocaţi din Fondul de rezervă al Guvernului, iar pentru ultimele două luni ale anului se va face o analiză.

Probleme cu plata indemnizaţiilor pentru persoanele cu handicap

Premierul a precizat că trebuie analizat de ce consiliile judeţene au rămas fără bani şi cum au fost construite bugetele, astfel încât să se găsească soluţii pentru plata salariilor tuturor persoanelor care lucrează în sistem.

”Probabil din cauza faptului că a fost an electoral, foarte mulţi preşedinţi de consilii judeţene nu au respectat disciplina în construcţia bugetară şi nu au alocat sumele suficiente pentru cheltuielile de personal, au cheltuit banii pe alte tipuri de cheltuieli şi au rămas fără bani”, a spus Ludovic Orban.

De asemenea, premierul a explicat că unele primării au probleme cu plata indemnizaţiilor pentru persoanele cu handicap şi a salariilor însoţitorilor.

Foto: INQUAM / Octav Ganea.