Şoferii din Bucureşti se vor confrunta, cât de curând, cu un nou marcaj rutier în trafic, despre care cel mai mulţi dintre ei nu au auzit vreodată. Care este noul marcaj din Codul Rutier?

Apare un nou marcaj rutier în România! Cei care nu-l respectă pot rămâne fără permis

Se schimbă regulile de oprire la semafor, iar conducătorii auto care nu respectă noile reguli pot rămâne fără permis, dar şi vor plăti şi o amendă usturătoare.

Noul marcaj de numeşte „Bike Box”, iar Comisia Tehnică Rutieră din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti l-a aprobat încă din 2021. Autorităţile din Capitală s-au inspirat după modelul folosit deja de mai mulţi ani în Germania sau Austria.

Marcajele „Bike Box” vor apărea pentru început pe marile bulevarde şi au drept scop încurajarea mobilității și deplasării alternative în Bucureştiul sufocat deja de maşini.

Cum vor arăta noile marcaje „Bike Box” din intersecţii?

Noul marcaj rutier va fi de forma unui pătrat, în mijlocul căreia este desenată o bicicletă. Acest pătrat va fi pe partea carosabilă, la capătul benzilor de circulaţie, în dreptul semaforului, notează ProMotor.

Acest „Bike Box” ar putea fi eventual vopsit în verde, iar chenarul în galben-reflectorizant, aşa cum este în alte ţări, pentru vizibilitate şi în timpul nopţii.

Marcajul rutier va avea o lungime de trei metri, astfel că şoferii care opresc la semafor vor fi obligaţi să oprească cu trei metri în spate faţă de cum o fac în acest moment. Persoanele care circulă pe bicicletă sau trotinetă vor aştepta culoarea verde a semaforului în acest „Bike Box” şi vor porni cu câteva secunde înaintea şoferilor, astfel că vor putea traversa intersecţiile aglomerate în siguranţă.

Bicicliştii se vor putea poziționa pentru un viraj la stânga în marcajul dedicat lor. Acesta va funcționa după același principiu ca linia de stop din intersecții. Astfel, ei vor putea să treacă de la o pistă de biciclete situată pe partea dreaptă către una din partea stângă chiar și atunci când este aprinsă culoarea roșie a semaforului.

Şoferii vor trebuie să respecte cu stricteţe noile reguli, altfel vor fi pasibili de o amendă de 725 de lei, dacă pătrund în acest „Bike Box” atunci când ajung la semafor. Mai mult, vor rămâne şi fără permis pentru o perioadă de 30 de zile.