Ivermectina este total nerecomandată, cu argumentul că ”date publicate până în prezent nu susţin recomandarea utilizării sale”. O serie de efecte secundare cunoscute ale Ivermectinei variază de la unele ușoare până la cele care pun viața în pericol, inclusiv convulsii și comă, scrie Inverse.

De când cercetătorii au arătat in laborator că Ivermectina ar putea ucide SARS-CoV-2 (virusul care provoacă Covid-19), s-a încercat să se vadă dacă medicamentul ar funcționa și pentru a ucide virusul din corpul uman.

Până în prezent, nu există dovezi clinice care să ateste că poatetrata sau preveni Covid-19. Și există un consens unanim: oamenii nu ar trebui să ia Ivermectină împotriva Covid-19.

Semnalul de alarmă al OMS

Organizația Mondială a Sănătății, National Covid-19 Clinical Evidence Taskforce și NPS Medicinewise din Australia, Agenția pentru Alimente și Medicamente din SUA au avertizat împotriva administrării Ivermectinei. Dar farmaciștii au recunoscut că există o cerere crescută de Ivermectină in randul celor care speră ca astfel să trateze infecția cu Covid-19. În Australia, Ivermectina este aprobată pentru a trata infecțiile cu paraziți la oameni. Este, de asemenea, utilizată pe scară largă în medicina veterinară.

Luat în doza recomandată, medicamentul este, în general, bine tolerat. Dar se știe că Ivermectina provoacă efecte secundare precum diaree, greață, amețeli și somnolență. Efectele secundare mai puțin frecvente, dar grave, includ erupții cutanate severe și efecte asupra sistemului nervos (tremor, confuzie și somnolență).

În cazul supradozajului, aceste reacții adverse pot fi mult mai severe: tensiune arterială scăzută, probleme de echilibru, convulsii, leziuni hepatice și chiar comă.