Şeful Serviciului sanitar rus, Ghennadi Onişcenko, a declarat joi că nu există o interdicţie totală a vinurilor moldoveneşti în Rusia şi că aceste produse continuă să intre în Federaţia Rusă.

“Noi ţinem cont de interesele oamenilor de afaceri ruşi şi nu mergem până la interzicerea totală a vinurilor din Moldova”, a afirmat Onişcenko, potrivit ITAR-TASS, adăugând că ‘numai în săptămâna trecută au intrat în Rusia 300.000 de litri de vin’.

În acelaşi timp, însă, 17.500 litri de vin s-au dovedit a fi de calitate necorespunzătoare şi acestea au fost refuzate, a mai indicat Ghennadi Onişcenko.

Totodată, el a amintit că Serviciul sanitar rus /Rospotrebnadzor/ a transmis o notă serviciilor vamale din Kazahstan şi Belarus prin care li s-a cerut să ia măsuri pentru a nu permite accesul mărfurilor supuse unor interdicţii în Rusia, inclusiv al vinurilor moldoveneşti.

Agenţia Reuters a relatat săptămâna trecută că Rusia a interzis importurile de vinuri din Republica Moldova, potrivit unui ordin parvenit serviciului vamal, la câteva săptămâni după ce preşedintele moldovean interimar Mihai Ghimpu a iritat Moscova denunţând regimul sovietic drept unul de ocupaţie.

Ambasada Republicii Moldova la Moscova şi Serviciul sanitar rus au infirmat ulterior informaţia, precizând că ordinul la care făcea referire agenţia Reuters viza doar livrările care se fac în Rusia prin Belarus şi Kazahstan, între cele trei ţări existând un acord de uniune vamală.

În ultimele două luni, Rusia a respins peste un milion de litri de vin moldovenesc, motivând că ar avea un conţinut ridicat de dibutilftalat.

SURSA: Agerpres