Cu puțin timp înainte de dezbaterea în Parlament a moțiunii de cenzură împotriva guvernului din care face parte, ministrul de Finanțe Florin Cîțu a explicat, într-un mesaj postat pe internet, care este motivul împrumuturilor susținute pe care Finanțele le-au contractat în ultimele luni.

Două motive

”În luna februarie MF a anunțat că are în plan să împrumute 5 miliarde lei. Bineînțeles este vorba de o țintă. Totul depinde de condițiile pieței iar suma finală poate să fie mai mare sau mai mică .

Dar de ce trebuie să se împrumute MF ?

Două motive:

– deficitul bugetar ESTIMAT pentru acest an

– plata împrumuturilor care vin la scadență din anii anteriori.

De aceea eu doresc surplus la buget. Să plătesc împrumuturile făcute de socialiști din surplus și să nu fie nevoie să mă împrumut din nou”, a scris Cîțu pe Facebook.

Probleme cu pensiile și salariile

”Lucrurile sunt simple și mă mira că există confuzie și nu doar la socialiști.

Cum am ajuns aici?

Foarte simplu. Socialiștii de la PSD sunt incompetenți, iresponsabili și interesați doar de buzunarul propriu, nu de sănătatea economiei.

Au trecut prin parlament două legi cu IMPACT BUGETAR NEGATIV MAJOR- fără sursă de finanțare , legea salarizării și legea pensiilor.

Astfel. În fiecare lună de la buget se plătesc:

– aproximativ 11 miliarde de lei pentru pensii și ajutoare sociale. Doar legea pensiilor votată de PSD anul trecut înseamnă că în fiecare lună 2 miliarde lei trebuie luați de undeva- PSD nu a indicat sursa de finanțare.
– aproximativ 9 miliarde lei salarii în sectorul bugetar. Și aici sunt aproape 2.5 miliarde lunar care nu au sursă de finanțare.
– aproximativ 4 miliarde lei pentru medicamente și bunuri și servicii
– aproximativ 1 miliarde de lei pentru subvenții agricultură în avans”, a explicat ministrul de Finanțe.

Cheltuieli suplimentare

”Mai sunt și alte cheltuieli dar acestea sunt majore.

Se vede clar că avem 4.5 miliarde lei fără acoperire și banii trebuie luați de undeva. PSD când a trecut legile prin Parlament le-a lăsat fără sursă de finanțare- subminarea economiei naționale?

Nu există secrete aici. Anunț la început de an necesarul de finanțare pentru tot anul. La început de lună ținta pentru luna respectivă. Piețele știu când încerc să împrumut de pe piața locală.

Ce fac eu diferit?

Țintesc surplus bugetar pe termen mediu. Piețele au încredere și ne premiază cu dobânzi mai mici. DOAR așa pot să reduc datoria publica și implicit sumele împrumutate. Deja am început cu un deficit mai mic în 2020”, a adăugat Cîțu.