Vânturile puternice din ultima vreme au făcut ca „plantațiile” de turbine eoliene să funcționeze la capacitate maximă. Cum în România, schemele de sprijin de stat au făcut ca energia regenerabilă să treacă printr-un real boom, în perioade cu vânt mult se ajunge la situația în care, pe bursa OPCOM, prețurile să fie, practic, zero.

Furnizorii de electricitate au achiziționat marți gratis energie electrică pentru a o livra miercuri, ca urmare a producției ridicate de energie eoliană. În alte state europene, în zile cu vând puternic cum este astăzi în România, producătorii de energie eoliană ajung chiar în poziția de a-i plăti pe furnizori pentru a le prelua MWh, scrie Profit.ro.

Prețul energiei tranzacționate marți cu livrare miercuri în intervalul orar 06:00-17:00 de pe piața pentru ziua următoare (PZU) a fost de 0,1 lei/MWh, cel mai redus nivel al tuturor timpurilor. Platforma OPCOM și reglementările nu permit înregistrarea unor prețuri negative și nici măcar a unui preț de 0 lei/MWh, ca în alte state.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/stiri/economie/vantul-a-spulberat-pretul-energiei-electrice-curent-gratis-pe-bursa-18991221

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.