‘O să avem rectificare în octombrie. Rectificarea înseamnă aşa: că luăm bani de la unii şi dăm la alţii. Deci nu înseamnă că avem nişte bani cu care nu avem ce face, ci înseamnă că luăm de unde nu sunt absolut necesari şi îi ducem unde arde. Săptămâna trecută 25 milioane lei am dat în judeţul Galaţi pentru inundaţii şi cred că am făcut bine. (…) Am luat banii dintr-un loc, i-am pus în altă parte. La fel, pentru situaţii speciale. Categoric toate salariile, toate pensiile, lucrurile esenţiale le avem acoperite şi le plătim fără niciun fel de problemă. Însă la rectificare mai luăm dintr-o parte, punem în alta. Cineva pierde ca să câştige altcineva’, a spus Ponta.
Primul ministru a subliniat că nu există bani în plus, deoarece taxele şi impozitele nu au fost mărite, ba chiar s-au redus, motiv pentru care cel mai important lucru este cum se folosesc resursele financiare.
‘Eu explic în fiecare zi şi profesorilor, care au dreptate, şi medicilor, care au dreptate, şi primarilor, care au dreptate, că nu a existat nici înainte şi nu există nici astăzi vreun rezervor secret de bani al Guvernului. Banii sunt cei care sunt colectaţi prin taxele şi impozitele pe care nu le-am mărit. Am rămas cu cota unică la 16%, am redus chiar, fie că e vorba de TVA la pâine, pe care aş vrea să o extindem, fie că e vorba de proiectul principal pentru anul viitor, şi anume o reducere a impozitării muncii. Deci de unde reducem e foarte greu să spunem că sunt mult mai mulţi bani. Important este cum se folosesc’, a declarat premierul.
El a arătat că resursele suplimentare pot veni mai ales din accesarea fondurilor europene şi mult mai puţine în urma creşterii economice sau a taxelor şi impozitelor. ‘Cea mai importantă realizare, din punctul de vedere al resurselor suplimentare din acest an, a fost faptul că am triplat efectiv banii care au fost atraşi din fondurile structurale, că avem deblocate toate programele operaţionale – asta înseamnă că se depun în continuare proiecte, se finanţează. (…) Plăţile în agricultură le-am făcut şi le facem şi anul acesta în avans. Acolo e resursa suplimentară. În rest, din creşterea economică se simte mai mult sau mai puţin un supliment de resurse. Ceea ce le spun tuturor este faptul că banii pe care îi avem mult mai mulţi vin din fonduri europene, mai puţin din taxe şi impozite, pentru că, cu 16% cotă unică, nu o să avem şcolile şi spitalele din Germania, unde se plătesc 45% taxe, sau din Finlanda şi Suedia, unde sunt 50% taxe. Nu poţi să ai şi taxe mici, şi venituri ca cei care au taxe mari. Este o decizie până la urmă, ce alegem, şi am ales ideea ca pentru o dezvoltare economică să avem în continuare o fiscalitate redusă’, a explicat primul ministru.
El a mai adăugat că ‘fondurile europene sunt mai bune pentru că, de principiu, sunt mult mai greu de folosit în scopuri personale’.
Şeful Executivului a efectuat, sâmbătă, o vizită în judeţul Bistriţa-Năsăud, ocazie cu care a participat la inaugurarea unei noi secţii a SC Rombat SA Bistriţa, cel mai mare producător român de baterii auto, şi a avut o întrevedere cu managementul firmei româno-germane Leoni, specializate în producţia de cablaje şi echipamente auto. De asemenea, Victor Ponta a avut o întâlnire cu oficialităţile judeţene şi primarii USL, pentru a dezbate probleme legate de administraţia publică locală.
Sursa: Agerpres