Pe acei comuniști, societățile unde au fost prezenți i-au respins pentru că, la un moment dat, lucrurile au devenit insuportabile, pe bună dreptate. Hai să fim sinceri: de ce ne-am dori să fim egali (a se citi “toți la fel”) în materie de venituri, de averi, în condițiile în care unii dintre noi pot și vor să facă mai mult? 
Și acum să vorbim un pic despre capitalism, sistemul economic specific sistemelor politice democratice, bazat pe libertatea de a acumula oricât, fără să existe plafoane. În funcție de capacitate, orice om poate desfășura activități care-i pot aduce venituri pe care nimeni nu are voie să le controleze decât dacă au fost realizate ilegal.
Nu acesta este ceea ce ne-am dorit? Nu acesta este capitalismul cu care americanii s-au mândrit atâtea sute de ani? Atunci de ce vorbesc de inegalitate și ies în stradă pentru că există inegalitate?
“Suntem cei 99%!”, este unul dintre sloganurile celor care protestează împotriva bancherilor de pe Wall Street, slogan din care aproape că reiese faptul că greșeala celor 1% este că s-au îmbogățit.
Veniturile celor mai bogaţi americani au crescut de 15 ori mai rapid începând din 1979 decât ale celor mai săraci locuitori ai Statelor Unite, relevă un raport oficial dat publicităţii chiar ieri. În consecință, procentul veniturilor celor mai bogaţi 1% dintre americani în veniturile totale s-au dublat în intervalul 1979 – 2007. Asta este capitalismul, în definitiv. Comunismul era sistemul care ar fi putut împiedica aceste tendințe și ar fi putut omogeniza, numai că prețul egalității era mult prea mare. Chiar dacă are drept consecințe împărțirea în tabere formate din “1%” și “99%”, acesta este capitalismul pe care ni l-am dorit. Și nu e un rău în sine. 
În mod sigur, voi fi aspru criticat pentru că multă lume va considera că țin cu cei bogați, considerați a fi sursa răului la care s-a ajuns acum. Bogăția în sine nu e un lucru rău. Poate fi rău modul în care este dobândită. Dar opinia de mai sus nu este despre legal/ilegal, ci despre egal/inegal. Și să ne amintim că în urmă cu 21 de ani s-a ieșit în stradă pentru că oamenii s-au săturat să fie întru totul egali.