CEFC China Energy a acceptat să plătească un comision de 3,3 miliarde dirhami (900 milioane de dolari) pentru a intra în această concesiune operată de Abu Dhabi National Oil Company. Acordul are o durată de 40 de ani, începând cu data de 1 ianuarie 2015. 

"Prin construirea unui coridor energetic care leagă China, Orientul Mijlociu şi Europa putem conecta piaţa chineză cu resursele upstream din Abu Dhabi şi terminalele din Europa", a declarat preşedintele CEFC, Ye Jianming. 

Acordul cu CEFC China Energy vine la o zi după ce China National Petroleum Corporation (CNPC), cea mai mare companie petrolieră de stat din China, a anunţat şi ea că va deveni partener la aceeaşi concesiune. Dacă la participaţia de 8% deţinută de CNPC se adaugă participaţia de 4% deţinută de CEFC, rezultă că investitorii chinezi sunt cei mai mari parteneri străini la acestă concesiune pentru care au plătit în total 2,65 miliarde de dolari. 

Anul trecut, CEFC a anunţat că va achiziţiona o participaţie majoritară KMGI (fostul Rompetrol Group) de la KazMunayGas National. Luna trecută, Alexey Golovin, vicepreşedinte senior al KMGI, a declarat că până la finele lunii iunie 2017 CEFC va achiziţiona o participaţie de 51% în KMGI de la KazMunayGas National, care va păstra restul participaţiei, fiind aşteptate aprobări din partea autorităţilor locale şi ale UE. KMGI operează lanţul de benzinării Rompetrol şi două rafinării, printre care şi Petromidia, cea mai mare rafinărie din România. 

AGERPRES