Noul model al declarației pe propria răspundere, care trebuie completată în perioada stării de alertă de către oamenii care trebuie să iasă din localitate i-a pus pe jar pe români. Aceștia și-au exprimat nemulțumirea vizavi de anumite situații care nu ar fi fost luate în calcul de către autorități.

Sute de oameni au comentat pe pagina de Facebook a Ministerului de Interne, acuzând că nu știu cum să procedeze, informează Antena 3.

„Eu nu înțeleg de ce nu ne putem deplasa în alte localități pentru alimente și alte obiecte de îngrijire profesională sau uz casnic!!! Eu, personal, stau la țară și nu se găsește absolut nimic din ce îmi trebuie mie sau familiei mele la magazin. Mai bine era fără declarație sau cea dinainte!!! Rezolvați! Noi, cei de la țară, teoretic, suntem obligați să stăm în localitate dacă nu avem motivele menționate de dvs. și avem de cumpărat alimente… Nu îmi vine să cred câtă manipulare si discriminare există în această țară”, a comentat Maria Rădoi. La rândul său, Andreea Dafina s-a întrebat ce se întâmplă cu cei care trăiesc în mediul rural și vor sa meargă la supermarketuri, farmacii, farmacii veterinare. ” Ei ce trebuie sa bifeze pe declarație? Ca știm cu toții ca în sate nu există farmacii, spre exemplu”, a scris și Andreea Dafina.

Conform declarației, motivele pentru care oamenii au voie să iasă din localitate, pe perioada stării de alertă sunt:

1. interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a
activității profesionale și înapoi;

2. în scop umanitar sau de voluntariat;

3. realizarea de activități agricole;

4. pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;

5. îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate; eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;