Mark H. Gitenstein, care ar urma să preia postul de ambasador al SUA în ţara noastră, are rădăcini româneşti, dar şi legături la nivel înalt la Washington.

După câteva luni în care postul fusese vacant, administraţia de la Washington a nominalizat în sfârşit un nou ambasador al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, în persoana lui Mark H. Gitenstein, un cunoscut avocat şi lobby-ist, apropiat al Partidului Democrat, din care provine şi preşedintele Barack Obama.

164-32107-capital_09.jpgNominalizarea lui Gitenstein (care va trebui să aştepte totuşi confirmarea Senatului SUA) reprezintă o premieră pentru relaţiile americano-române: în primul rând, Gitenstein este un „insider“ al noii administraţii, cu conexiuni înalte. Vechi colaborator al vicepreşedintelui Joseph Biden (a fost consilier-şef al Comisiei Juridice din senatul american în perioada în care aceasta era prezidată de Biden), Gitenstein a făcut de asemenea parte, ca membru al consiliului consultativ, din echipa de tranziţie a lui Barack Obama, înainte de preluarea oficială de către acesta a mandatului prezidenţial.

Strămoşii, din Moldova de peste Prut

164-32106-09_usaflag_25.jpgNoul ambasador (care a dezvăluit recent că are rădăcini româneşti, bunicul său pe linie paternă emigrând în America din Moldova de dincolo de Prut) are însă şi legături puternice cu comunitatea de afaceri din SUA. Ca lobby-ist a lucrat pentru clienţi foarte mari, de la Camera de Comerţ a SUA până la AT&T, Merrill Lynch, Bayer Corporation, Deloitte & Touche USA, Ernst & Young, KPMG şi PricewaterhouseCoopers.

Mayer Brown, firma de lobby unde lucrează, a încasat anul trecut 6,52 milioane de dolari din onorarii (faţă de 7,41 milioane în 2007). În 2009, cei mai mari clienţi ai Mayer Brown au fost AT&T (365.000 de dolari), Texas Pacific Group (170.000) şi Camera de Comerţ a SUA (150.000).

Carte de vizită

Mark H. Gitenstein este avocat, doctor în Drept. Este partener al societăţii de lobby Mayer Brown şi expert în drept comercial, civil şi legislaţie antitrust. Clienţii pentru care a lucrat la Mayer Brown au achitat onorarii totale de 15,4 milioane dolari.