Pandemia de coronavirus este departe de a se fi terminat. Pe lângă varianta Delta care deja face ravagii la nivel mondial, experții OMS monitorizează în prezent o nouă variantă a coronavirusului, denumită ”Mu”, care a fost identificată pentru prima dată în Columbia în luna ianuarie, scrie AFP. 

Anunțul a fost făcut de agenţia ONU pentru sănătate în noaptea de marţi spre miercuri, iar potrivit sursei citate, varianta – B.1.621 a fost clasificată până în prezent drept ”variantă de monitorizat”, a precizat OMS în buletinul său epidemiologic săptămânal privind evoluţia pandemiei.

În ceea ce privește riscul de răspândirea, până în prezent, OMS a indicat că varianta prezintă mutaţii care ar putea prezenta un risc de ”evadare imunitară”, adică o rezistenţă la vaccin şi a subliniat că sunt necesare studii suplimentare pentru a înţelege mai bine caracteristicile sale.

Amintim faptul că toate virusurile, inclusiv coronavirusul suferă mutații în timp, iar majoritatea au un efect redus sau inexistent asupra proprietăţilor virusului. Pe de altă parte, există și mutații care pot afecta proprietăţile virusului şi pot influenţa, spre exemplu, uşurinţa cu care acesta se răspândeşte, severitatea bolii pe care o cauzează sau eficacitatea vaccinurilor, a medicamentelor, a instrumentelor de diagnostic sau a altor măsuri sociale şi de sănătate publică.

Cele mai îngrijorătoare variante ale coronavirusului 

La finalul anului 2020, tot mai multe variante ale coronavirusului au fost depistate, iar unele dintre ele prezentau un risc crescut pentru sănătatea publică la nivel mondial. În acest context OMS a decis să claseze aceste mutaţii drept variante de monitorizat şi variante îngrijorătoare, pentru a prioritiza activităţile de supraveghere şi cercetare la nivel global.

Totodată, OMS a mai decis să denumească variantele de monitorizat sau pe cele îngrijorătoare cu ajutorul literelor din alfabetul grecesc, pentru a evita orice stigmatizare a unei anumite ţări şi pentru a facilita publicului larg pronunţarea numelor.

În ceea ce privește lista variantelor îngrijorătoare, potrivit OMS, acestea sunt variantele Alpha, prezentă în 193 de ţări, şi Delta, prezentă în 170 de ţări, în timp ce alte cinci variante sunt monitorizate (inclusiv Mu).

Amintim faptul că varianta Mu a fost depistată pentru prima dată în ianuarie, în Columbia, însă de atunci aceasta a fost raportată şi în alte ţări din America de Sud şi în Europa. În acest context, OMS a tras un semnal de alarmă.

”Deşi prevalenţa mondială a variantei Mu printre cazurile secvenţiate a scăzut şi reprezintă sub 0,1%, prevalenţa sa în Columbia (39%) şi Ecuador (13%) a crescut constant”, a explicat OMS.