Vineri a fost confirmat faptul că o tânără de 27 de ani din județul Giurgiu este primul caz din România identificat cu noua tulpină a coronavirusului apărută în Marea Britanie.

În condițiile în care noua tulpină de covid-19 face deja ravagii în Marea Britanie, unde sistemul medical este pus sub o mare presiune, din cauza exploziei numărului de infectări, confirmarea prezenței sale și în România  stârnește îngrijorare maximă din partea autorităților.

Unde a fost descoperită tulpina

Iar prezența pe teritoriul țării noastre a primului caz de infectare cu noua tulpină nici nu este cea mai proastă veste.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă că dacă noua tulpină de coronavirus a fost descoperită la o pacientă care nu a fost în afara ţării, înseamnă că noua tulpină de virus se răspândeşte în comunitate.

”Faptul că am depistat-o la o pacientă, nu înseamnă că este singura pacientă”, afirmă Arafat. Acesta a menționat că trebuie atenţie la orice creştere a numărului de cazuri pentru a se lua măsuri.

”În pandemie, vorbim de două fronturi. Primul este frontul de vaccinare. Cu cât vaccinăm mai mult, vom ajunge la un moment să avem un procent suficient de persoane vaccinate, astfel încât să limităm răspândirea şi vulnerabilitatea faţă de virus.

Şi frontul al doilea, este cel care continuă să se lupte cu răspândirea virusului, într-un moment în care nu sunt suficiente persoane vaccinate”, a afirmat, vineri seară, la Digi 24, Raed Arafat, potrivit news.ro.

Vlad Voiculescu anunță noi măsuri

Acesta a precizat că, dacă noua tulpină începe să se răspândească, poate să fie ”un impact foarte serios”.

”Faptul că am început vaccinarea nu înseamnă că s-a redus riscul şi totul este rezolvat. Vedem lumina de la capătul tunelului, fără discuţie, dar mai este un drum de parcurs în acest tunel până ajungem acolo”, a mai declarat Arafat.

Întrebat despre noua tulpină de coronavirus, Arafat a afirmat: ”deja tulpina undeva se răspândeşte în comunitate. Faptul că am depistat-o la o pacientă, nu înseamnă că este singura pacientă. Trebuie să ne deschidă ochii, să fim atenţi la orice creştere a numărului de cazuri pentru a lua măsurile pe plan local, pe plan zonal, cum am luat până acum”.

„Avem o anchetă epidemiologică, care ne arată că doamna de 26 de ani nu a călătorit în Marea Britanie, în străinătate, deci probabil că a contractat tulpina din altă parte. E un factor de îngrijorare. Dacă ne uităm la zilele trecute, toate sunt cu cifre de patru ori mai mici. Dacă lucrurile vor continua așa, atunci putem lua în considerare măsuri pentru acea regiune”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul sănătății.

Noua tulpină de coronavirus a ajuns şi în România, fiind detectată la o femeie din Giurgiu, care din primele date nu ar fi fost plecată din ţară.