“După doi ani în care piaţa de vin a regresat ajungând conform estimărilor noastre la 350 milioane euro, anul 2011 a adus o creştere semnificativă a segmentului vinului de calitate. În ciuda faptului că anul trecut la nivelul consumatorilor nu au fost resimţite ameliorări în ceea ce priveşte bugetul alocat consumului de produse alimentare, vâanzările de vin de calitate au crescut în România în 2011 faţă de 2010”, spune Ovidiu Gheorghe, director general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului.

Astfel, conform Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole (ONVPV), numărul însemnelor de certificare pentru vinul DOC comercializate producătorilor de vin de calitate a crescut anul trecut cu 15%, comparativ cu anul 2010, ca volum fiind foarte apropiat de anul 2009 (32.765.000 însemne DOC în 2011 faţă de 34.175.000 însemne DOC în 2009).

“Acest trend este confirmat de producatori, care au înregistrat creşteri de vânzare ale vinurilor la sticla de 0,75 litri din categoria de preţ peste 12 lei la raft. Producătorii au anunţat creşteri între 9 şi 20%. Această tendinţă pozitivă marchează urmatoarele caracteristici in evolutia pietei vinului: creşterea interesului consumatorilor pentru vinul de calitate chiar şi în contextul unei perioade economice dificile, progresul calitativ al vinurilor româneşti generat de investiţiile semnificative din ultimii ani, precum şi apariţia unor mici/medii producători de vinuri care generează interes în rândul consumatorilor şi concurenţa în piaţa vinurilor de calitate”, a mai arătat Gheorghe.

Peste 6,5 milioane hl, producţia de vin de masă din 2011

O altă tendinţă care s-a manifestat în ultimul an pe această piaţă este cea referitoare la vinul de masă, unde, după recolta extrem de redusă din anul 2010 (circa 5 milioane hl vin, comparativ cu producţia 2011 estimată la 6,5 milioane hl), s-au importat cantităţi record de vin vrac din ţări precum Spania şi Italia. Acest vin importat a fost cupajat sau nu cu vin autohton, îmbuteliat şi conform legislaţiei comunitare, este vândut ca vin de masă “produs în UE”.

“În urma recoltei bune din punct de vedere cantitativ şi calitativ de anul trecut, importurile de vin vrac sunt în scădere în ultimele luni, vinul de masă produs fiind într-o pondere mai mare din struguri autohtoni. Din acest punct de vedere investiţia în vie este o prioritate constantă a României, idee susţinută şi de cifre: după integrarea în UE România are o medie de 5.000 de ha în procesul de reconversiune a plantaţiilor cu viţă de vie, continuarea acestei măsuri de susţinere financiară fiind obiectivul nostru numărul unu în noua Politica Agricolă Comună”, a arătat directorul PNVV.