La eveniment, premierul a făcut o nouă gafă. În timpul discursului susținut în cadrul Conferinţei Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), Dăncilă a pronunțat greșit ”Camp David”.

”În anii 1960 și 1970, când alte țări și-au întrerupt relația cu Israelul, noi am consolidat-o. Am făcut un lucru corect, am făcut ceea ce trebuia, fiindcă prietenia are valoare atunci când e nevoie de ea. Am rămas o voce importantă în timpul procesului de pace, în special cel de la Champ David, care a adus pacea dintre Israel și Egipt”, a rostit Viorica Dăncilă.

Discursul a fost transmis live pe pagina oficială de Facebook a Guvernului, însă șters la scurt timp.

De asemenea, Dăncilă a anunţat la eveniment că ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim.

„După cum știm, președintele Donald Trump a deschis ambasada Statelor Unite la Ierusalim. Acest pas admirabil și curajos ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu și poporul român. Sunt încântată să anunț astăzi, în fața audientei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional din țara mea și în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, și Guvernul pe care-l conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat Dăncilă, astăzi.

Potrivit comunicatului oficial al Guvernului, în cadrul convorbirilor, prim-ministrul Viorica Dăncilă a evidențiat importanța pe care Parteneriatul Strategic cu Statele Unite o are pentru România, precum și atașamentul țării noastre pentru parteneriatul cu statul Israel.

„În același timp, a subliniat susținerea fermă de către România a unei relații transatlantice robuste, ca premisă esențială pentru asigurarea securității și prosperității comune. În context, premierul a evidențiat oportunitatea reprezentată de exercitarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene pentru promovarea unei agende pozitive în relația transatlantică, bazată pe dialog și promovarea intereselor comune.

Premierul Viorica Dăncilă a reafirmat angajamentul României pentru combaterea antisemitismului, a xenofobiei și a oricăror alte forme de manifestare a intoleranței, acesta fiind parte a prioritățile Președinției române a Consiliului Uniunii Europene. În continuare, șeful executivului a evocat evenimentele dedicate acestui subiect, organizate sub egida Președinției române a Consiliului UE la Bruxelles și București.

De asemenea a prezentat acțiunile Guvernului României care vizează păstrarea memoriei Holocaustului și combaterea negaționismului, menționând, între acestea, deschiderea unui Muzeu Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului la București, dar și dezvoltarea unor programe de studii asupra Holocaustului.

Liderii AIPAC și-au exprimat aprecierea pentru faptul că primul eveniment organizat de PRES RO, la Bruxelles, a fost dedicat luptei de combatere a antisemitismului si au lăudat măsurile Guvernului de la București cu privire la deschiderea unui Muzeu Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului și importanța pe care o acordă țara noastră promovării educației privind Holocaustul la nivelul întregii societăți românești”, arată comunicatul transmis de Guvern redacţiei Capital.