Crin Antonescu, fost lider al Partidului Național Liberal, este convins că PNL are capacitatea de a lansa un candidat puternic pentru funcția de președinte al României.

Antonescu a subliniat importanța aspirației partidului său de a ocupa această poziție înaltă în stat.

Toate opțiunile sunt deschise pentru Klaus Iohannis

De asemenea, Antonescu a evidențiat că, cu excepția șefiei Comisiei Europene, pentru care Ursula von der Leyen și-a anunțat deja candidatura cu susținerea Partidului Popular European, toate opțiunile sunt deschise în ceea ce privește o posibilă poziție europeană pentru actualul președinte, Klaus Iohannis, membru al PNL.

El a subliniat că decizia finală depinde de o serie de factori, inclusiv rezultatul PNL la alegerile europarlamentare și evoluția negocierilor pentru alte funcții.

„Eu cred că exceptând poziţia de preşedinte al Comisiei Europene, pentru care doamna von der Leyen îşi va depune candidatura, cu susţinerea PPE din care şi Klaus Iohannis şi PNL fac parte şi ca atare, nu ar avea cum să aspire Klaus Iohannis la această funcţie (…) toate variantele sunt în joc”, a spus Crin Antonescu, într-o intervenţie la Antena 3.

Referindu-se la posibilitatea unei candidaturi PNL la prezidențiale, Antonescu a respins ideea că partidul ar fi sacrificat această șansă.

Crin Antonescu
Crin Antonescu / SURSA FOTO: Ovidiu Micsik, Inquam Photos

El a subliniat că nu există dovezi clare că PNL va avea sau nu va avea un candidat la prezidențiale și că deciziile partidului trebuie evaluate în contextul internațional și politic actual.

„Lăsând la o parte faptul că PNL, atâta vreme cât are o legătură de suflet şi politică cu preşedintele Iohannis, nu ar avea nimic de pierdut dacă președintele ar deveni preşedinte al Consiliului European sau într-o funcţie foarte importantă, dar nu cunosc, chiar şi de la distanţă, să există o înţelegere prin care PNL să nu mai aibă candidat la preşedinţia României”, a subliniat Antonescu.

Crin Antonescu spune că PNL trebuie să aspire la funcția de președinte al României

Cu toate acestea, el a remarcat că viitorul politic al partidului și eventualele alianțe depind de evoluțiile viitoare și de dinamica relațiilor politice interne și internaționale.

„Noi nu putem în situaţia actuală din lumea asta, să continuăm, aşa cum fac unii, să facem un program de ţară din lupta împotriva PSD. Asta poate să îi rămână domnului Orban. Eu cred că PNL poate produce candidat şi candidat câştigător la preşedinţia României.

Cred că este normal ca un partid de talia sa să aibă această aspiraţie, dar ce se va întâmpla mai departe, dacă va avea o formulă de înţelegere cu alt partid sau alte partide, nu am de unde să ştiu acum”, a mai comentat Crin Antonescu.