Președintele PSD, Marcel Ciolacu, candidează la un post de vicepreședinte al Internaționalei Socialiste, la congresul care se desfășoară în perioada 25 – 27 noiembrie, la Madrid, eveniment găzduit de Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol.

Marcel Ciolacu și-a anunțat candidatura

Această informație apare pe pagina oficială a evenimentului, însă social-democrații din România nu au comunicat candidatura lui Ciolacu în mod oficial. Potrivit organizatorilor, sunt 36 de posturi de vicepreședinți.

Pe site-ul Internaționalei Socialiste apare scrisoarea de intenție a liderului PSD, prin care își anunță candidatura pentru un post de vicepreședinte. Acesta susține în scrisoare că dorește să „maximizeze” influența socialiștilor în întreaga lume.

„În timp ce familia noastră politică se pregătește pentru o discuție cuprinzătoare despre provocările viitoare, doresc să subliniez relevanța solidarității și a cooperării între noi, membrii celei mai semnificative organizații a partidelor muncitorești, social-democrate și socialiste, pentru consolidarea și dezvoltarea politicilor social-democrate la nivel mondial.

Atât eu, cât și Partidul Social-Democrat din România atribuim o mare valoare cooperării cu Internaționala Socialistă și cu partidele membre, și sunt dornic să găsesc noi și inovatoare modalități de a sprijini acest proces, cu scopul de a maximiza influența politicii noastre familie”, transmite liderul PSD în scrisoarea menționată.

Sunt 36 de posturi de vicepreședinți

Potrivit sursei citate, în total este vorba despre 36 de vicepreședinți, iar pentru a asigura un echilibru geografic între cei 36 de membri aleși ai Prezidiului, ei au fost împărțiți în patru regiuni: Africa, Americi, Europa și Orientul Mijlociu, Caucaz, Asia-Pacific.

Cel de-al XXVI-lea Congres al Internaționalei Socialiste va avea loc la Madrid, Spania, în perioada 25-27 noiembrie, găzduit de Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol, PSOE. Consiliul se va reuni în dimineața zilei de 25 noiembrie, fiind precedat cu o zi înainte, joi, 24 noiembrie, de reuniuni ale comisiilor statutare și de un dineu de lucru al prezidiului.

Pentru funcția de președinte al Internaționalei Socialiste candidează premierul Spaniei, Pedro Sanchez, iar pentru funcția de secretar general al Internaționalei Socialiste candidează Benedicta Lasi din Ghana.

Cu un an înainte de alegerile generale din Spania, pe care sondajele sugerează că va avea dificultăți în a le câștiga, Sanchez este singurul candidat la șefia Internaționalei Socialiste, grup care reunește 132 de partide de centru-stânga din întreaga lume.