„Astăzi o să avem la ‘Confidenţiale’ o notă de informare despre Banca Naţională de Dezvoltare”, a transmis ministrul Finanţelor, la începutul şedinţei.

„Deci, avem şi memorandumul pe Banca Naţională de Dezvoltare aici. Trebuie să ne coordonăm şi cu Banca Naţională pe acest subiect şi chiar vă propun să avem o întâlnire specială pe tema asta”, a replicat premierul Ludovic Orban.

Ce este Banca Națională pentru Dezvoltare

Înfiinţarea BND este inclusă în Planul de Relansare Economică, prezentat la începutul lunii iulie de Guvern. Banca Naţională de Dezvoltare va fi o instituţie de credit pentru proiecte de investiţii, înfiinţată „după modelul altor bănci de dezvoltare din Uniunea Europeană care contractează împrumuturi pe pieţele de capital şi acordă finanţări, în condiţii avantajoase, pentru proiecte de investiţii care sprijină obiectivele naţionale de interes strategic”.

Ce țări au o bancă de dezvoltare

Germania deține banca de dezvoltare KfW, prin care derulează programe anticriză pentru companii. De asemenea, și Coreea de Sud are o bancă de dezvoltare, aceasta deținând acțiuni la mai multe companii.

Pentru ca o bancă de dezvoltare sau fond de investiții să funcționeze bine este necesar ca acestea să facă investiții în proiecte sau companii care să le aducă profit.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea