Proiectul de buget pentru 2018 va conține modificări menite să micșoreze sumele oferite în special pentru vehicule cu o greutate mai mare de două tone, a anunțat guvernul norvegian.

Presa norvegiană a numit modificările „taxa Tesla", deoarece acestea au ca rolreducerea vânzărilor de modele electrice de lux, cum ar fi SUV-ul Tesla Model X.

Propunerea de schimbare a Bugetului, va elimina o scutire de la taxa de înmatriculare a autovehiculelor și reducerile la impozitarea autoturismelor de serviciu. Presa norvegiană a estimat că măsura ar putea impinge prețul unui Tesla Model X cu 70.000 de coroane norvegiene (7.500 de euro).

„Autovehiculele electrice vor beneficia în continuare de avantaje semnificative în comparație cu autovehiculele care funcționează cu combustibili fosili", menționează guvernul norvegian.

Conform Agenției Internaționale pentru Energie, aproximativ 29% din totalul înregistrărilor de autoturisme noi din Norvegia au fost anul trecut mașini electrice sau hibride, cu mult înaintea celui de-al doilea loc, Olanda, cu 6,4% saul al locului trei, Suedia, cu 3,4% .

Vânzările Tesla au crescut în primele nouă luni ale acestui an cu aproape 90%, ajungând la 4.717 mașini, de la 2.500 în aceeași perioadă a anului 2016, potrivit statisticilor oficiale de vânzări. Alți producători de automobile, de la Nissan la Volkswagen, au avut și ei vânzări în creștere.

Ministrul mediului, Vidar Helgesen, a declarat că mașinile electrice mari afectează șoselele la fel de mult ca și mașinile normale, iar subvențiile pentru mașinile electrice din Norvegia au fost introduse inițial pentru a încuraja automobilele electrice mici, produse pe piața internă, mai degrabă decât importurile de lux pentru cei bogați.