Economia Uniunii Europene (UE) se va confrunta cu efecte negative serioase dacă norul de cenuşă vulcanică, care a afectat transportul aerian pe continent, va persista o perioadă îndelungată, a declarat, luni, comisarul european pentru Comerţ, Karel De Gucht, într-un interviu pentru Reuters.

„Dacă situaţia asta va dura mult, va reprezenta o perturbare serioasă a activităţii economice în Europa”, a spus De Gucht.

Comisarul a afirmat că nu va risca o estimare a impactului acestei crize asupra comerţului din UE.

„Ceea ce mă înfricoşează un pic este că vulcanul acesta nu are limită de timp”, a spus el.

Miniştrii Transporturilor din UE s-au întâlnit pentru a discuta criza, după ce agenţia de control aerian Eurocontrol a anunţat că se aşteptă ca 8.000-9.000 de zboruri să fie operaţionale în Europa.

Comisia Europeană analizează relaxarea reglementărilor comunitare stricte privind ajutorul financiar pentru operatorii aerieni, astfel încât să ajute companiile care se confruntă cu scăderi ale veniturilor de milioane de euro.

De Gucht a afirmat că nu a fost luată nicio decizie la nivelul UE privind ajutorul pentru sectorul aerian, iar orice astfel de cerere va fi adresată de companii guvernelor naţionale.

SURSA: Mediafax