Nortel, Cisco si Lenovo, trei dintre cei mai mari jucatori din industria IT, au anuntat disponibilizari, alaturandu-se altor companii de IT care au recurs la astfel de masuri.

Nortel si-a anuntat planul de a disponibiliza 3.200 de angajati in urmatoarele cateva luni, dupa ce a concediat deja 1.800 de salariati la inceputul acestei luni.

Furnizorul canadian, care se afla deja sub incidenta institutiilor falimentare, cauta cu disperare o reducere a costurilor pentru a diminua pierderile inregistrare si a supravietui crizei financiare.

“Intr-un mediu economic fara precedent si cu un impact putrenic provocat de veniturile mici, plaunul nostru financiar va suferi schimbari majore”, a declarat CEO-ul Nortel, Mike Zafirovski. Nortel a mai aplecat si la eliminarea bonusurilor pentru angajati.

In acelasi timp, gigantul de retele Cisco, isi reduce de asemenea forta de munca. Potrivit Wall Street Journal in aceasta saptamana au fost eliminate deja cateva sute de locuri de munca, parte a unui plan ce cuprinde concedierea a 2.000 de angajati.

Decizia Cisco nu este una surprinzatoare, dupa ce a facut in mai multe randuri referiri la “restructurari limitate”.

Lenova va aplea, la randul sau, la o serie de disponibilizari, dupa ce a concediat deja 2.500 de salariati. Compania va mai da afara inca 450 de angajati din China, potrivit purtatorului de cuvant al companiei.

“Acest lucru este in concordanta cu eforturile companiei de a reduce si simplifica costurile de personal”, a declarat purtatorul de cuvant al Lenovo.

Numarul total de concedieri din sectorul IT este greu de determinat, dar cifra se apropie de cel putin 100.000.

Si alte companii u recurs la disponibilizari, printre acestea numarandu-se IBM – cu 16.000 de disponibilizati, Oracle – cu 8.000, BT – cu 10.000, AT&T – cu 12.000, Microsoft – cu 5.000, Philips – cu 6.000, Motorola – cu 4.000, SAP – cu 3.000, EMC – cu 2.400 si Virgin Media – cu 2.200.

Sursa: infomatics