Compania Apple a depus o plângere la Comisia Internaţională pentru Comerţ din Statele Unite împotriva Nokia, acuzând grupul finlandez de încălcarea unor patente, după ce finlandezii au depus plângere similară în luna decembrie a anului trecut.

Nokia şi Apple continuă disputa juridică, începută în octombrie 2009 de grupul finlandez, acuzându-se reciproc de  încălcarea unor patente. Nokia a anunţat, în luna octombrie a anului trecut, că a chemat Apple în judecată într-o instanţă din Delaware pentru încălcarea a zece brevete şi încercarea de a utiliza gratuit tehnologii dezvoltate de grupul finlandez.

Apple a ripostat în decembrie, acuzând Nokia că încalcă 13 brevete ale companiei americane şi că se foloseşte de practici anticompetitive.Nokia a dat pentru a în judecată Apple pe 29 decembrie cerând daune de la compania americană. Totodată, grupul finlandez a depus o plângere la Comisia Internaţională pentru Comerţ din Statele Unite, solicitând sancţionarea Apple.

„Nokia a va studia plângerea când va o primi şi se va apăra în continuare cu hotărâre”, a declarat un purtătorul de cuvânt al grupului finlandez.

Nokia, Ericsson şi Qualcom deţin cele mai multe patente necesare pentru fabricarea unui telefon mobil.

Analiştii consideră că disputa dintre Nokia şi Apple va aduce câştigătorului beneficii de sute de milioane de dolari pe an. Apple, care a intrat pe piaţa de telefonie mobilă în 2007, a depăşit Nokia, cel mai mare producător de telefoane mobile din lume,  în trimestrul 3 al anului trecut, devenind  producătorul de telefoane cu cel mai mare profit operaţional total din industrie, conform firmei Strategy Analytics.

SURSA: Engadget