Directorul general al companiei finlandeze, Stephen Elop, a declarat la Singapore că Nokia va începe livrarea în masă a noilor modele în 2012.

Nokia, cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, va lansa anul acesta şi modelul său de telefon inteligent (smartphone) N9, bazat pe platforma MeeGo.

Anunţul lui Stephen Elop vine în condiţiile în care cota de piaţă a Nokia pe segmentul smartphone s-a diminuat în detrimentul telefoanelor iPhone produse de Apple şi a dispozitivelor echipate cu sistemul de operare Android produs de Google.

Recent, Fitch a retrogradat Nokia, prezentă şi în România, la ‘BBB minus’ de la ‘BBB plus’ cu perspectivă negativă. De asemenea, o altă mare agenţie de rating, Moody’s Investors Service, a plasat ratingul Nokia sub supraveghere pentru o posibilă retrogradare.

Oferta slabă de produse pe segmentul telefoanelor mobile inteligente a fost unul dintre principalele motive care în luna septembrie 2010 au determinat Nokia să îl înlocuiască pe directorul general Olli-Pekka Kallasvuo cu Stephen Elop, care anterior la lucrat la Microsoft. În luna februarie 2011, Nokia şi Microsoft au semnat un acord preliminar conform căruia Nokia va adopta sistemul de operare Windows Phone drept noua sa platformă software principală pentru smartphone.

În România, Nokia a investit 60 de milioane de euro în localitatea Jucu din judeţul Cluj într-o fabrică inaugurată pe 24 septembrie 2008.
SURSA: Agerpres