Potrivit analiştilor citaţi de Bloomberg, Apple (care mâine va lansa o nouă versiune de iPhone) vinde mai puţine telefoane pe piaţa din India decât vinde în Norvegia. În schimb, rivalii Nokia şi Research In Motion Ltd. vând mai multe dispozitive în India, unde livrările de smartphone-uri ar urma să crească cu 70% pe an până în 2015, în condiţiile diminuării cotei lor de piaţă în SUA şi Europa.

Vânzările Apple pe piaţa din India sunt limitate deoarece operatorii de telefonie mobilă din India, care abia anul acesta au lansat reţele 3G, nu oferă o viteză de transfer a datelor suficient de mare pentru performanţele telefoanelor iPhone, a declarat Gus Papageorgiou, analist la Scotia Capital Inc.

“Reţelele din India nu sunt suficient de atrăgătoare pentru Apple, reţele 3G de acolo nu sunt la fel ca în Europa Occidentală şi America de Nord. În schimb, RIM a venit cu produsul adecvat, la momentul adecvat şi cu aplicaţiile adecvate”, a declarat Gus Papageorgiou.

Potrivit firmei de consultanţă IDC, în al doilea trimestru al acestui an Apple a vândut 62.043 telefoane iPhone în India, mai puţine decât în Norvegia, Belgia sau Israel. IDC estimează că Apple a controlat 2,6% din piaţa de smartphone din India, în condiţiile în care RIM a controlat 15%, Samsung Electronics Co. 21% iar Nokia 46%. De asemenea, Apple a livrat 21.150 de tablete iPad în India în aceeaşi perioadă, adică 0,2% din totalul global.

IDC estimează că livrările de smartphone-uri în India ar urma să crească de aproape opt ori, sau în medie cu 68% pe an, până la 81,5 milioane unităţi până în 2015.
Sursa: Agerpres