Grupul finlandez Nokia, liderul industriei globale a telefoanelor mobile, a lansat o nouă acţiune în justiţie împotriva Apple, acuzând compania americană că a încălcat şapte brevete Nokia „în majoritatea produselor sale”.

Nokia a anunţat, în luna octombrie a anului trecut, că a chemat Apple în judecată într-o instanţă din Delaware pentru încălcarea a zece brevete şi încercarea de a utiliza gratuit tehnologii dezvoltate de grupul finlandez.

Apple a ripostat în decembrie, acuzând Nokia că încalcă 13 brevete ale companiei americane şi că se foloseşte de practici anticompetitive.

Nokia a dat din nou în judecată Apple pe 29 decembrie la un tribunal din Delaware, SUA, cerând daune de la compania americană. Totodată, grupul finlandez a depus o plângere similară la Comisia Internaţională pentru Comerţ din Statele Unite, solicitând sancţionarea Apple.

Nokia acuză Apple că utilizează ilegal tehnologii brevetate de grupul finlandez în zona dezvoltării de funcţii pentru interfaţă, camerelor foto/video, antenelor şi soluţiilor de gestionare a consumului de energie. Potrivit Nokia, majoritatea produselor comercializate de Apple – nu numai telefoanele mobile, ci şi computerele şi media player-ele – încalcă aceste brevete.

Analiştii consideră că disputa dintre Nokia şi Apple va aduce câştigătorului beneficii de sute de milioane de dolari pe an şi reflectă schimbările fundamentale care se produc în industria globală a telefoniei mobile, pe măsură ce telefoanele se transformă în mini-computere care pot fi utilizate atât pentru tradiţionalele convorbiri, cât şi pentru navigare pe internet, redare de fişiere video şi audio sau jocuri video.

SURSA: Mediafax