În total, peste 6.500 de angajaţi români au fost concediați în ultimele 3 luni, fapt care plasează România pe locul trei în topul celor mai afectate ţări din UE de noul val de disponibilizări.

Doar două ţări din UE au avut mai multe concedieri în toamna aceasta: Marea Britanie, cu 9.256 disponibilizaţi şi Olanda, cu 8.024 de oamani rămaşi fără serviciu.

După România, urmează Italia, cu 4.525 joburi desfiinţate şi Polonia, cu 4.002 angajaţi concediați. Cele mai afectate sectoare de concedieri, din ultimele 3 luni, sunt producţia (17.000 joburi pierdute la nivel european), transportul şi depozitarea (9.200) şi retailul (9.100).

Una dintre cauzele principale ale plasării României pe lista ţărilor care desfinţează locuri de muncă a fost decizia companiei Nokia din luna septembrie de a închide fabrica de la Jucu şi de a concedia 2.200 de angajaţi. De altfel, plecarea Nokia este pe locul 3 în topul concedierilor din UE. Pe locul doi este Marea Britanie, unde falimentul retailerului Focus a lăsat 3.100 de oameni fără loc de muncă. Urmează Olanda, unde 2.350 de oameni au fost puși pe liber, după restructurările de la ABN Amro.

Raportul Eurofound publică însă și veştile bune care vin din România, cum ar fi anunţul producătorului de componente auto Yazaki de a deschide o fabrică la Caracal şi de a angaja 1.000 de români.