Pe data de 9 iulie, celebrul blog financiar Seeking Alpha titra "Nokia este terminată: Pregătiți-vă de faliment".
Acţiunile Nokia au scăzut pe data de 9 iulie la bursă cu peste 3%, ajungând sub cotaţia de 1,50 euro, pentru prima dată din 1996, pe fondul sporirii temerilor investitorilor privind viitorul producătorului finlandez de telefoane mobile
Nu demult, Fitch Ratings a revizuit în scădere, de la ‘BB plus’ la ‘BB minus’, ratingul pentru datoriile pe termen lung ale producătorului finlandez de telefoane mobile Nokia, perspectiva asociată fiind una negativă, informează un comunicat de presă.
Anterior agenţia avertizase că va efectua acţiuni negative de rating dacă nu se va convinge că Nokia ar putea stabiliza declinul veniturilor şi va fi capabilă să genereze profit operaţional.

Fitch apreciază că în acest moment Nokia nu are în portofoliu produse care pot compensa recentele pierderi suferite de companie în trimestrul doi din 2012 şi avertizează că există riscuri semnificative ca performanţele Nokia să se deterioreze în continuare.

În aprilie, Fitch Ratings a revizuit în scădere ratingul pentru datoriile pe termen lung ale Nokia, la ‘BB plus’, în categoria junk (nerecomandat pentru investiţii).

Şi celelalte două mari agenţii de evaluare financiară, Standard and Poor’s şi Moody’s Investors Service, au retrogradat anul acesta ratingul Nokia în categoria junk (nerecomandat pentru investiţii), după ce compania a anunţat că va elimina alte 10.000 de locuri de muncă la nivel global până la finele lui 2013.

Nokia a mai anunţat că în primele trei luni ale acestui an a vândut 82,7 milioane telefoane mobile la nivel mondial, în scădere faţă de 108 milioane în primele trei luni ale lui 2011. Pe regiuni, vânzările de telefoane Nokia în Europa au scăzut cu 32% în primul trimestru până la 15,8 milioane unităţi, în timp ce pe piaţa din China vânzările de telefoane Nokia au scăzut cu 62% până la 9,2 milioane unităţi.

Anul trecut Nokia a decis să închidă fabrica din localitatea Jucu din judeţul Cluj, după ce a investit 60 de milioane de euro în această întreprindere inaugurată în 2008.